HomeHOMEWEBINAR | ONLINE NASTAVA: KAKO MOTIVIRATI UČENIKE?

WEBINAR | ONLINE NASTAVA: KAKO MOTIVIRATI UČENIKE?

Regionalni webinar za profesore francuskog jezika

Online nastava: kako motivirati učenike osnovnih i srednjih škola?

Francuski institut u BiH, u partnerstvu sa Francuskim institutima u Srbiji i Skoplju, organizirao je u utorak 27. aprila, regionalni webinar za stotinu profesora francuskog jezika iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Profesori su razmijenili svoja iskustva u održavanju online nastave te se upoznali sa pedagoškim materijalima i raznim načinima kako motivirati učenike osnovnih i srednjih škola da uče francuski jezik.

Webinar koji je vodila Lucile Bertaux, ataše za francuski jezik pri Ambasadi Francuske u BiH i direktorica odjela za kurseve i ispite Francuskog Instituta u BiH, omogućio je profesorima da razmjene svoja iskustva o pedagoškim praksama. Bernard Gruas, iskusni predavač iz Francuske predstavio je principe pedagogije projekta podučavanja francuskog online. Profesori iz BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije podijelili su svoja iskustva na ovu temu.

Profesori su zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 bili primorani u potpunosti promijeniti i prilagoditi svoje pedagoške prakse kako bi mogli podučavati na daljinu. Ambasada Francuske i Francuski institut u BiH prate profesore francuskog jezika i nude im specifične obuke koje se odnose upravo na održavanje nastave na daljinu.

Webinar namijenjen profesorima francuskog jezika iz regiona dio je strategije za saradnju u oblasti obrazovanja i jezika Ambasade Francuske u BiH koja sprovodi razne aktivnosti: obučavanje profesora francuskog jezika, organiziranje kurseva francuskog jezika za početnike u školama, jačanje dvojezičnog obrazovanja, razvoj francuskog jezika na univerzitetima, opremanje učionica francuskog jezika digitalnom opremom u školama gdje se izučava francuski jezik.

RELATED ARTICLES