BIBLIOTEKA

BIBLIOTEKA

Ugodan prostor u srcu Sarajeva

Biblioteka Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini smještena je u Sarajevu, ulica Tina Ujevića br. 8. Dva prostora nedavno su uređena za posjetioce : prostor za odrasle i prostor za djecu.

Prostor za odrasle

Lijep prostor namijenjen je francuskoj književnosti, klasicima i savremenoj frankofonoj književnosti, kao i prevedenim djelima renomiranih stranih autora.

Zastupljeni su svi žanrovi, za sve ukuse : poezija, teatar, eseji i romani, od čega brojni detektivski romani.

Brojni francuski stripovi i stripovi prevedeni na francuski jezik dostupni su našim članovima.

Referentna djela, enciklopedije, rječnici, kao i knjige o umjetnosti, takođe su dostupne, kako za konsultovanje na licu mjesta, tako i za posuđivanje.

Otkrijte odjeljak – Biblioteka Plejade – najprestižnije francusko izdanje, autora svih epoha (Balzac, Camus, Gide, Hugo, Malraux, Maupassant, Prévert, Sartre…ali isto tako Hemingway, Cervantès, Kipling…  (150 tomova).

Prostor za djecu

Kutak za djecu nudi mnogobrojne zbirke za djecu, kako bi se prepustili užitku čitanja od najranije dobi : romani, priče, slikovnice, stripovi, dokumentarne knjige i časopisi.

Biblioteka za učenike

Poseban odjeljak, nazvan biblioteka za učenike omogućava onima koji uče francuski jezik da pronađu publikacije prilagođene njihovom nivou. Tako mogu efikasno napredovati !

Jedinstvena zbirka djela na francuskom jeziku

Francuski institut stavlja na raspolaganje svojim članovima fond od više od 6 000 publikacija na francuskom jeziku (knjige, stripovi, slikovnice, DVD).

Članstvom u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini, možete posuđivati publikacije ali i koristiti Culturethèque, 100% online biblioteku, dostupnu u cijeloj Bosni i Hercegovini. Takođe, možete imati bežični pristup internetu, dobijati mjesečni informativni bilten Francuskog instituta, ukratko ostati povezani sa Francuskom.

Različite usluge

Konsultacije na licu mjesta

Prostor za odrasle nudi čitatelju ugodan prostor za čitanje u kojem može čitati ili raditi u prijatnom ambijentu. Čitateljima su na raspolaganju i 3 tableta za kombinovanje zabave i učenja putem interneta (Wi-Fi veza).

Kutak za djecu dočekuje djecu ili razrede u jarko obojenoj prostoriji kako bi čitanje bilo ugodno i zabavno.

Posuđivanje knjiga

Usluga posuđivanja moguća je samo članovima Francuskog instituta. Možete istovremeno posuditi 3 knjige na 21 dan, uz mogućnost produženja. Kako biste posudili vaše knjige, možete doći ili rezervisati putem on-line kataloga.

Radionice za najmlađe

Svakog mjeseca, medijateka nudi radionicu za najmlađe na temu neke od knjiga. Za više informacija, pratite naše aktivnosti na Facebook-u ili se upišite na Informativni bilten.

Animacije za djecu mogu biti organizovane i na vaš upit. Ne oklijevajte da nas kontaktirate.

Bookcrossing

Budite “à la page” –  ukorak s vremenom – i podijelite vaše emocije ! Na raspolaganju vam je mogućnost razmjene putem « bookcrossinga ». Poklonite knjige koje ste pročitali a koje želite učiniti dostupnima drugim čitaocima. A zauzvrat, možete uzeti knjige koje su drugi čitaoci ostavili i doživjeti prelijepa otkrića…

Radno vrijeme i upis

Ponedjeljak – Četvrtak : 9h – 13h / 14h30 – 17h15

Petak : 9h – 13h / 14h -16h

Subota : 10h – 14h (svaka druga subota)

Članska kartica vrijedi 1 godinu. Košta 20 KM.

Upišite se na licu mjesta ili preuzmite formular.

Kontaktirajte nas :

Mail :  mediatheque@institutfrancais.ba  ili culture@institutfrancais.ba

Tel : +387 33 586 277

Dobrodošli !