MASTER STUDIJE

Suprotno upisu na osnovne studije, upis na master ne podrazumijeva proceduru za predupis (DAP). Svaki kandidat direktno kontaktira univerzitete koji ga zanimaju. Upisati se možete na Master 1 (četvrta godina) ili na Master 2 (peta godina).

 

1- IZABERITE STUDIJ I VISOKOŠKOLSKU USTANOVU

Postoji velika ponuda studija na nivou master. Dostupno je preko 20 000 mastera! Kako biste što lakše dobili uvid u visokoškolske ustanove i njihove ponude master studija, pogledajte pretraživač master studija Campus France. Svoju pretragu možete lako odrediti prema oblasti studija ili regiji u kojoj želite studirati. Nakon odabira direktno kontaktirate odabrane univerzitete kako biste se raspitali o procedurama upisa.

 

 2- POZNAVANJE FRANCUSKOG JEZIKA

U zavisnosti od jezika studijskog programa svaki univerzitet može imati različite kriterije o nivou poznavanja francuskog jezika. U svakom slučaju nije potreban napredni nivo poznavanja francuskog jezika, naročito za studijske programme na engleskom jeziku.Stupite u kontakt sa visokoškolskom ustanovom na kojoj biste htjeli nastaviti svoje studiranje kako biste dobili više informacija. Ako vam je potreban zvanični dokaz o poznavanju francuskog jezika Francuski institut vam stoji na raspolaganju kao zvanični centar za polaganje ispita DELF, DALF i TCF.

Ne govorite francuski? Pogledajte ponudu studija na engleskom jeziku i iskoristite svoj boravak u Francuskoj za usavršavanje francuskog jezika !

 

 3. STIPENDIJE

Svake godine Ambasada Francuske, u mjesecu oktobru, otvara konkurs za stipendije. Pored stipendija Ambasade Francuske postoje i stipendije za izvrsnost – stipendije Eiffel, koje dodjeljuje francusko Ministarstvo vanjskih poslova, te stipendije Univerzitetske agencije frankofonije (AUF).
Preko 120 programa stipendiranja dostupnih za studente iz Bosne i Hercegovine zainteresirane za studiranje na nivou master u Francuskoj, u svim oblastima ! Kako biste dobili bolji uvid u ove programe stipendiranja pozivamo vas da pogledate pretraživač stipendiranja Campus France.

 

 4. IMATE PITANJA?

Za sva pitanja vezana za vaš zahjtev, procedure upisa ili o visokoškolskoj ustanovi, na raspolaganju vam stoji najbliži ured Campus France :

Sarajevo : zeljka.divkovic@institutfrancais.ba
Banja Luka : banjaluka@institutfrancais.ba
Mostar : mostar@institutfrancais.ba