OSNOVNE STUDIJE

Završili ste srednju školu i položili maturu, govorite francuski jezik i želite studirati na nekom od francuskih državnih univrziteta? Donosimo vam korake koje morate poduzeti prije nego zakažete svoj sastanak u najbližem uredu Campus France.

Preuzmite brošuru DAP

1-IZABERITE STUDIJ I VISOKOŠKOLSKU USTANOVU

U skladu sa vašim profesionalnim planovima, odaberite studij koji najviše želite. Imate priliku da predate zahtjev za predupis na tri različita studijska programa.

Posjetite pretraživač studija Campus France kako biste lakše odabrali svoj studij.

 

2- PROCEDURA DAP (ZAHTJEV ZA PREDUPIS)

Ova procedura je obavezna i omogućava da se zahtjevi za predupis grupiraju u jedan jedinstven zahtjev koji se dostavlja univerzitetima ustanovama po vašem izboru.

Važno : Zahtjev za predupis na državne univerzitete razlikuje se od zahtjeva za predupis za studij arhitekture.

Preuzmite vaš Zahtjev za predupis (dossier blanc, cerfa n°11443*15) na stranici Ministarstva visokog obrazovanja i naučnog istraživanja (MENSR) ili ga lično preuzmite u Odjelu za saradnju i kulturnu djelatnost Ambasade Francuske ili najbližem Uredu Campus France.

Zahtjev za preudupis za školsku 2024/2025.

 

3- FINANCIRANJE STUDIJA

Preko 40 različitih programa stipendiranja u svim studijskim oblastima može vam pomoći da financirate svoje osnovne studije. Kako biste dobili uvid u dostupne programe financiranja, pogledajte pretraživač za stipendiranje Campus France.

 

4- POZNAVANJE FRANCUKOG JEZIKA

Za osnovne studije u Francuskoj potrebnan je B2 nivo poznavanja francuskog jezika. Kao dokaz o poznavanju francuskog jezika moguće je priložiti diplomu DELF B2 ili potvrdu o polaganju testa TCF DAP. Više informacija o ispitima i diplomama/potvrdama možete dobiti u Francuskom institutu.