MOSTAR

Francuska Kultura u Hercegovini

Ogranak Francuskog Instituta Bosne i Hercegovine u Mostaru nudi kurseve i zvanično certificiranje francuskog jezika: DELF (Diploma za učenje francuskog jezika), DALF (Diploma za napredni stadij francuskog jezika), TCF (test poznavanja francuskog jezika)

Ona također nastoji ojačati veze saradnje sa Francuskom i podržava razvoj kulturnih projekata u Mostaru i regiji hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

SVA LICA KULTURE

Ogranak Francuskog Instituta u Mostaru daje svoj doprinos kulturnom životu grada u svim oblastima: umjetnost, pozorište, kinematografija. Ona učestvuje u velikim godišnjim događajima kao što su Dani Frankofonije. Festival frankofonog teatra, koji ima bijenalni karakter, okuplja profesionalne i školske trupe.

 

Partnerski projekti

Ogranak Francuskog Instituta u Mostaru ima značajnu ulogu u oblasti obrazovanja i jezika, koje  se između ostalog, očituje u radu Dvojezičnog frankfokonog odjeljenja Gimnazije Mostar. Ovo odjeljenje je formirano 2005. godine i ozvaničeno sporazumom potpisanim između Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini , Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Gimnazije Mostar. Dvojezični frankofoni program broji oko 40 učenika godišnje.

Od 2007. godine, uspostavljena je razmjena između Gimnazije Mostar i Gimnazije Maine de Biran iz grada Bergeraca ( Francuska) koja je omogućila redovne susrete mladih Francuske i Bosne i Hercegovine.

 

CAMPUS FRANCE

Ogranak u Mostar je na usluzi mladim koji žele da studiraju u Francuskoj. Srednjoškolci i studenti tu mogu dobiti sve informacije vezano za uslove studiranja u Francuskoj kao i programima stipendiranja.

 

KORISNE INFORMACIJE :

Voditeljica Ogranka : Jasmina Zvonić

Radno vrijeme : od ponedjeljka do petka, od 9h00-14h00

Radno vrijeme Campus France : uz najavu

Kontakt : mostar@institutfrancais.ba | +387 36 558 845

Kneza Mihajla Viševića Humskog 57, Mostar 88000