HomeHOMESARADNJA | POKRETANJE REGIONALNOG PROJEKTA

SARADNJA | POKRETANJE REGIONALNOG PROJEKTA

Seminar povodom pokretanja regionalnog projekta « Povratak francuskog jezika u obrazovne sisteme zemalja Zapadnog Balkana »

Ambasadorica Francuske u BiH, gđa Christine Toudic pozvala je 31. marta predstavnike ministarstava obrazovanja i lokalnih zajednica u BiH na pokretanje regionalnog projekta « povratak francuskog jezika u obrazovne sisteme zemalja Zapadnog Balkana ».

Zahvaljujući ovom regionalnom projektu posvećenog povratku francuskog jezika u šest zemalja Zapadnog Balkana, Ambasada Francuske moći će usmjeriti značajna sredstva u promociju francuskog jezika u školama širom BiH u 2022. i 2023.

Izbor francuskog jezika kao drugog stranog jezika, a samim time i njegova promocija kod učenika, roditelja, nastavnika i direktora škola, najbitniji su koraci kako bi se francuski vratio u škole u šest zemalja regiona. Primarni ciljevi ovog projekta su predstavljanje glavnih razloga zašto se okrenuti upravo francuskom jeziku i to kroz moderni prikaz ovog jezika ali i uvezivanje primarnih aktera i promocija francuskog jezika za daljnje profesionalne ciljeve.

Ciljevi ovog projekta su :

  1. Promocija učenja francuskog jezika u osnovnim i srednjim školama kroz organizaciju promotivnih časova prije odabira drugog stranog jezika kao i informativni susreti sa direktorima škola i roditeljima
  2. Osnivanje mreže « Volim francuski » u koju će pristupiti škole koje su uvele francuski jezik : pomenute ustanove će moći dobiti digitalnu opremu, školska putovanja za najbolje učenike, obuke za nastavnike/profesore, kulturne aktivnosti. Pored toga, profesorima francuskog jezika ovih ustanova će biti ponuđene obuke (u BiH, u zemljama regiona i u Francuskoj)
  3. Promocija francuskog kao radnog jezika, jezika kreacije i inovacije u vidu pomaganja stručnim školama i organiziranjem časova francuskog jezika na univerzitetima.

U Bosni i Hercegovini ovaj projekat će biti realiziran sa brojnim partnerima : nadležnim obrazovnim institucijama i lokalnim zajednicama, (ministarstva obrazovanja, pedagoški zavodi, općine), Francuskim institutom u BiH, udruženjem profesora francuskog jezika u BiH i frankofonim klubovima.

 

 

 

RELATED ARTICLES