Okusi Frankofonije
Francuski institut u Bosni i Hercegovini organizovao je, u subotu 5. oktobra, dan Ukusi Frankofonije, pravu kulinarsku proslavu posvećenu otkrivanju i razmjeni. Učesnici su bili pozvani da istraže nove ukuse tokom druženja i bogatih aktivnosti.
Jutro je započelo sa dvije radionice kuhanja. Pauline Boyer, amaterska slastičarka, vodila je učesnike u pripremi francuskih klasika poput amandine tarta s kruškama i čokoladnog fondanta. Paralelno, Mirela Talović je održala radionicu vegetarijanske i veganske kuhinje, nudeći originalne i zdrave recepte: salatu od leće, Hokkaido supu i sirovi čokoladni tart.
Najmlađi nisu zaboravljeni: specijalni kuharski trenutak za djecu, pod vodstvom tima Instituta (Vasvija i Karla), omogućio je djeci da pripreme “pješčane ruže” u toploj i zabavnoj atmosferi.
Poslijepodne je završeno zajedničkom degustacijom pripremljenih jela, uz specijalitete frankofonih zemalja koje je pripremio tim Instituta, kao i drugi gosti, uključujući ukusni marokanski tagine gospođe Greif. Ovaj trenutak je bio prilika za dijeljenje druženja, recepata i kulinarskih savjeta.
Veliko hvala Pauline, Mireli, gospodinu i gđi Greif, te cijelom timu Instituta.
Francuski institut u Bosni i Hercegovini izražava srdačnu zahvalnost svim učesnicima i posjetiocima za njihov entuzijazam i doprinos ovom predivnom danu. Nadamo se da ćemo se uskoro ponovo vidjeti na novim trenucima dijeljenja i otkrivanja.