Louvre noću

U okviru Dana Frankofonije 2023 u Bosni i Hercegovini, a u partnerstvu sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske, 23. marta 2023. u Galeriji Plus u Banja Luci otvorena je izložba Louvre noću fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

Milomir Kovačević Strašni poznati je svjetski fotograf, rođen u Čajniču u bivšoj Jugoslaviji a danas živi i radi u Parizu.

Nakon brojinih izložbi kako u Bosni i Hercegovini tako i u Francuskoj, Milomir Kovačević Strašni ovom izložbom prvi put se predstavio banjalučkoj publici.

Louvre na drugačiji način (Louvre noću): serija fotografija zbog koje ćete poželjeti da (ponovo) otkrijete ovo
jedinstveno mjesto umjetničke kreacije.

„Poprilično poznajem muzej, što iz naučenog na časovima historije umjetnosti koje sam slušao u Sarajevu o bogatstvu kojem je muzej bio sklonište, što kroz redovne obilaske tokom 1995. i 1996. u koje sam išao noseći svoj fotoaparat. Sa velikim sam zanimanjem prihvatio ovu priliku da ponovno obiđem, na malo drugačiji način, eksponate u Louvreu. Ono što me naročito zainteresiralo u ovom projektu bilo je da radeći na odsjajima, sjenkama i prigušenim svjetlima u halama, prenesem jedan drugačiji pogled na slike, statue i predmete iz različitih vremenskih perioda.“

Izložbu su otvorile, u prisustvu autora,  NJ.E. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini i gđa. Sarita Vujkovič, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.