HomeHOMEKULTURA | DANI FRANKOFONIJE 2024 | SARAJEVO

KULTURA | DANI FRANKOFONIJE 2024 | SARAJEVO

Dani Frankofonije 2024

 Birajte srcem svoju budućnost !

Od 15. do 27. marta Francuski institut i Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu sa ambasadama Belgije, Bugarske, Španije, Rumunije, Srbije i Švicarske, organizuju Dane frankofonije, pod nazivom Odaberi svoju budućnost sa srcem!

2024.je posebna godina za Francusku, ne samo zato što će Pariz biti domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara od 26. jula, već i zbog toga što će se prvi put u 33 godine u Francuskoj održati Samit Frankofonije. U ovom rijetkom kontekstu biće svečano otvoren i Međunarodni grad francuskog jezika, u Villers-Cotterêtsu, blizu Pariza.

Ove godine, Sedmica Frankofonije održava se u znaku triptiha Stvarati, inovirati i djelovati na francuskom jeziku. Francuski institut u Bosne i Hercegovine i ambasade francuskog govornog područja u Sarajevu željeli su ovim ciljevima usmjerenim na konstruktivnu i frankofonsku budućnost dodati radosnu i sentimentalnu notu, poput nove komunikacijske kampanje Francuskog instituta: francuski jezik je jezik ljubavi, biramo ga, proučavamo, usvajamo pre svega srcem!

Dani Frankofonije 2024. u Bosni i Hercegovini započeće sa gastronomijom frankofonih zemalja prisutnim u Bosni i Hercegovini, održavanjem Frankofone gastronomske večeri, 15. marta 2024. počev od 18 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Francuski institut Bosne i Hercegovine i partnerske ambasade Dana Frankofonije 2024 od 16. marta do 28. marta nude frankofilske javne filmove, za odrasle i djecu, izložbu dvojezičnih pjesama i ilustracija, radionice javnog govora na francuskom jeziku. za srednje škole francuskog govornog područja, takmičenja iz francuskog jezika i Olimpijskih i paraolimpijskih igara za učenike koji uče francuski jezik, predstavljanje dvojezičnog sportskog rječnika, te konferencija o korisnosti francuskog jezika u profesionalnom životu, namijenjena srednjoškolcima i studentima, pod nazivom francuski, akcelerator karijere…

Dani frankofonije 2024. nisu ograničeni samo na Sarajevo: događaji se organizuju u Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Trebinju, pa čak i Maglaju.

Cjelokupan program Dana frankofonije možete pronaći ovdje.

RELATED ARTICLES