HomeHOMEKULTURA | DANI FRANKOFONIJE 2023.

KULTURA | DANI FRANKOFONIJE 2023.

Svake godine, 20. marta, obilježava se Međunarodni dan Frankofonije. 300 miliona frankofona na svih 5 kontinenata slave svoj zajednički jezik na različite načine: takmičenja na temu riječi, predstave, filmski festivali, književni susreti, gastronomski događaji, umjetničke izložbe…

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam ovogodišnji raznovrstan program Dana Frankofonije u Bosni i Hercegovini realizovan u saradnji sa našim partnerima.

Ovogodišnji bogat program započinje koncertom švicarskog muzičara Christophea Meyera Nomada u Mostaru i Banja Luci  17. i 18. marta. 21. marta u 12h vas pozivamo na otvaranje izložbe francuskog fotografa Frédérica de la Murea u Hanikahu Gazi Husrev-begove Medrese, a isti dan u 17h u Francuskom institutu u Sarajevu imate priliku upoznati ovog jedinstvenog fotografa koji će tom prilikom govoriti o svom putu od Baltika do Balkana kojeg je prošao na biciklu.

Od 22. do 29. marta vas očekujemo svako veče od 20h u Kinu Meeting Point u Sarajevu na sedmici frankofonog filma.Na repertoaru: Asterix &Obelix –Srednje kraljevstvo, Fritzi, Just Kids, Pucnji u Marseju, Stranac, Acasa, Photocopy i Maskarada

U frankofonim filmovima ćete moći uživati i u Banja Luci, Bilećoj, Trebinju, Maglaju i Bijeljini.

O sklopu ovogodišnjih dana frankofonije priredili smo još tri izložbe: izložbu Milomira Kovačevića Strašnog – Louvre noću u Muzeju Savremene umjetnosti u Banja Luci, izložbu o Francuskoj arhitekturi u svijetu u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini  i Izložbu YSL par Alexandra et Pierre Boulat u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli.

Cjelokupan program Dana frankofonije možete pronaći ovdje.

Partneri Dana Frankofonije 2023 u Bosni i Hercegovini

Ambasade: Luksemburga, Švicarske, Rumunije, Bugarske, Egipta i Srbije, Diplomatski ured Belgije u Sarajevu, Narodna i univerzitetska bibliotaka RS, Centar za kulturu Sembrija, Centar za kulturu Trebinje, Centar za kulturu Jevto Dedijer Bileća, Dom kulture Edhem Mulabdić Maglaj, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzički centar Pavaroti Mostar, Dom omladine Banja Luka, Centar za kulturu Tuzla, VII Academy, Collège International Français de Sarajevo, SARTR, Izdavačka kuća Besjeda, Filozofski fakultet Sarajevo, Univerzitet u Banja Luci.

RELATED ARTICLES