HomeHOMEWEBINAR | ONLINE ČASOVI U DVOJEZIČNIM ODJELJENJIMA

WEBINAR | ONLINE ČASOVI U DVOJEZIČNIM ODJELJENJIMA

Regionalni webinar #02 : Online nastava u dvojezičnim odjeljenjima

Francuski institut u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu sa Francuskim institutima u Srbiji i Skopju, orgnaizirao je 25. maja regionalni webinar za profesore francuskog jezika u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Webinar je organiziran u okviru regionalnog projekta kojeg podržava Francuski institut u Parizu.

Webinar kojeg je vodila Lucile Bertaux, ataše za francuski jezik pri Ambasadi Francuske u BiH i direktorica kurseva u Francuskom institutu, omogućio je profesorima da razmjene iskustva o svojim pedagoškim praksama.

Gđa Sophie Othman, predavač iz oblasti didaktike stranih jezika i inžinjer digitalnih tehnologija pri CLA Besançon – Université de Franche – Comté predstavila je materijale i alate za održavanje online časova u kontekstu dvojezičnog obrazovanja.

Gđa Merima Bunda, profesorica hemije u dvojezičnom frankofonom odjeljenju u Gimnaziji Obala u Sarajevu posvjedočila je o svom iskustvu u održavanju nastave iz hemije na daljinu preko različitih digitalnih aplikacija. Gđa Jasmina Ivkovska, professor historije u Skopju predstavila je pedagoške projekte koje je pokrenula kako bi motivirala svoje učenike tokom održavanja online nastave. Gdin Đura Pađan, professor informatike u Beogradu predstavio je svoje tehnike animiranja online časova.

Trenutna epidemiološka situacija čini rad profesora naročito teškim, profesori su u vrlo kratkom roku morali prilagoditi svoje pedagoške prakse i započeti sa online nastavom. Ambasada Francuske i Francuski institut u BiH prate i podržavaju profesore u dvojezičnim odjeljenjima tako što im omogućavajući obuke vezane upravo za online nastavu.

 

RELATED ARTICLES