HomeHOMESVEČANO OTVARANJE NOVIH PROSTORIJA FRANCUSKOG INSTITUTA U SARAJEVU | APRIL 2019.

SVEČANO OTVARANJE NOVIH PROSTORIJA FRANCUSKOG INSTITUTA U SARAJEVU | APRIL 2019.

Dobrodošli u Francuski institut u Bosni i Hercegovini!

Gđa Laurence Auer, Direktorica za kulturu, obrazovanje, naučno istraživanje i odnose pri Ministrstvu Evrope i vanjskih poslova Francuske, svečano je otvorila, 18. aprila 2019. nove prostorije Francuskog instituta u Sarajevu.

Specijalni gost, gđa Auer u svom je govoru podsjetila na historiju centra André Malraux, centra francuskog kulturnog prisustva u Bosni i Hercegovini koji se 2014. godine spojio sa Francuskim institutom.

Važnost postojanja i prisustva ustanove kakva je Francuski institut u Sarajevu spomenuta je i u govoru gospodina Trivića, savjetnika gradonačelnika grada Sarajeva kao i u govoru gospodina Almira Šahovića, savjetnika ministra vanjskih poslova BiH za međulateralne odnose.

Svečano otvaranje novih prostorija Instituta bila je i jedinstvena prilika da se istakne otvorenost Francuskog instituta za sve umjetnike iz Bosne i Hercegovine te je tim povodom Milomir Kovačević Strašni predstavio svoju izložbu “Sjećaš li se Sarajeva” upravo u Francuskom institutu. Izložba se sastoji od 30 fotografija Sarajeva i Sarajlija osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka.

Na naše veliko zadovoljstvo, cijeli događaj muzički su popratili Hector i Merita svojim raznolikim repertoarom klasične, francuske, latino i tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme.

Pogledajte u u galeriji fotografija kako je bilo na otvaranju francuskog instituta.

RELATED ARTICLES