HomeHOMESusret srednjoškolaca i frankofonih profesionalaca | Rusmir Smajilhodžić | 24. februar

Susret srednjoškolaca i frankofonih profesionalaca | Rusmir Smajilhodžić | 24. februar

  1. februara 2022. godine, u medijateci Francuskog instituta u Sarajevu, učenici 4. razreda dvojezičnog odjeljenja Gimnazije Obala te učenici završnog razdreda francuske škole (CIFS) imali su priliku susresti se sa g. Rusmirom Smajilhodžićem, novinarom Agencije AFP u Bosni i Hercegovini.

Ovaj susret prvi je u nizu novog ciklusa susreta srednjoškolaca i profesionalaca koji govore francuski jezik čiji je cilj unaprijediti upotrebu francuskog jezika kao radnog jezika u različitim sektorima djelatnosti.

Srednjoškolci su imali priliku otkriti različite aspekte ove profesije kao i razgovarati sa ovim frankofonim novinarom.

Voljeli biste postati novinar ? Govorite francuski jezik ? Šta je to biti novinar ? Ovo su neka od pitanja o kojima se govorilo.

Izlaganje Rusmira Smajilhodžića prije svega omogućilo je da se pokaže kako učenje francuskog jezika, 2. jezika međunarodnog informisanja u medijima i 5. jezika po broju govornika u svijetu, predstavlja dragocjeno sredstvo u karijeri novinara.

Francuski institut u Bosni i Hercegovini izražava veliku zahvalnost Rusmiru Smajilhodžiću na ovom razgovoru vrlo korisnom za srednjoškolce prisutne na ovom skupu.

* Agence France-Presse (AFP) vodeća je novinska agencija francuskog govornog područja i jedna od tri velike svjetske novinske agencije (koja dnevno emituje oko 5.000 depeša na francuskom i na pet drugih jezika (engleski, španski, njemački, portugalski, arapski i poljski), kao i stotine video zapisa i fotografija, svjetski je lider u foto novinarstvu.
Treća novinska agencija u svijetu, osnovana u 151 zemlji sa 201 uredom, AFP ima ured i dopisnika u Bosni i Hercegovini.
RELATED ARTICLES