HomeHOMEKULTURA | "SUPEREXPOSURE 01" | TREBINJE°

KULTURA | “SUPEREXPOSURE 01” | TREBINJE°

 

Kampus za fotografiju i savremenu umjetnost, Trebinje 13-19. septembar 2021.

U okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda, Francuski institut i Gete institut Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, organizovali su od 13. do 19. septembra Kampus za fotografiju i savremenu umjetnost ” “Superexposure 01”.

15 studenata umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore zajedno su istraživali izazove sa kojima se savremena fotografija suočava u umjetnosti, kulturnoj industriji, oglašavanju i medijima, sa šest umjetnika i renomiranih profesora: Mischa Kuball, profesor na Akademiji medijske umjetnosti u Kelnu, francuski fotograf Patrick Wack, umjetnik Mladen Miljanović, profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Nada Arnaut i Igor Bošnjak, profesori na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i Miljan Vuković, umjetnik i direktor Centra za kulturu Trebinje.

U Centru za kulturu Trebinje 18. septembra upriličena je konferencija za medije i otvorena izložba radova studenata nastalih za vrijeme kampusa. Direktor Centra za kulturu Trebinje podvukao je snažnu predanost studenata istraživanjima u oblasti fotografije i spomenuo genezu novih projekata osmišljenih sa svojim nastavnicima  a već  su napravljeni planovi za naredni kampus.

Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta Bosne i Hercegovine, napomenuo je da su radionice sa renomiranim umjetnicima omogućile studentima da otkriju nove koncepte i istraže izazove savremene fotografije. Ovaj trebinjski kampus podsjeća nas da su susret umjetnosti i novih tehnologija, ukrštanje pogleda, iskustava i pristupa dragocjen doprinos mladih ljudi i stvaralaca našim društvima i svijetu koji dijelimo.

Simone Voigt, direktorica Goethe instituta Bosne i Hercegovine, bila je oduševljena što ju je prvo putovanje u Bosnu i Hercegovinu dovelo u prekrasan Dom kulture u gradu Trebinju

RELATED ARTICLES