HomeHOMESARADNJA ZA FRANCUSKI JEZIK | REGIONALNI PROJEKAT FSPI | MOSTAR

SARADNJA ZA FRANCUSKI JEZIK | REGIONALNI PROJEKAT FSPI | MOSTAR

Razmjena između francuskih srednjoškolaca iz Terrasson-Lavilledieua i učenika iz Mostara

U okviru regionalnog projekta  FSPI „Povratak francuskog jezika u obrazovne sisteme zemalja Zapadnog Balkana“ projekat mobilnosti učenika srednjih škola između Druge gimnazije u Mostaru i srednje škole Antoine de Saint Exupéry u gradu Terrasson-Lavilledieu (Dordogne) ušao je u svoju prvu fazu posjetom delegacije Hercegovačko-neretvanskog kantona od 7. do 11. novembra 2022. godine Francuskoj.

Nastanak projekta povezivanja između srednje škole u Dordogne i srednje škole u Mostaru datira od uspostavljanja specijalnog programa u nastavi historije i geopolitke u završnim razredima organiziranog 2022. godine, tokom serije videokonferencija između učenika srednje škole „Eugène Regnault“ u Tangeru i nekoliko ličnosti zainteresiranih za Bosnu i Hercegovinu i njenu noviju historiju: Guillaume de Fontenay, režiser filma “Simpatija za đavola” prema istoimenoj knjizi Paula Marchanda, novinara tokom opsade Sarajeva, Slobodanke Lizdek, prevodioca i Jasmine Zvonić, voditeljice ogranka Francuskog Instituta u Mostaru.

Ideju je dalje preuzela Séverine Maufron, profesorica historije i geografije rodom iz Tangera a koja u Terrasson-Lavilledieu predaje taj predmet na engleskom jeziku. Upravo ona je postala glavni sugovornik i uvelikome je učestvovala u organizaciji posjete.

Projekat mobilnosti učenika sastoji se od tri faze:

  1. Institucionalna mobilnost koja je bila predmet ove zvanične posjete
  2. Odlazak bosanskohercegovačkih gimnazijalaca u Francusku početkom mjeseca maja naredne godine
  3. Dolazak francuskih gimnazijalaca u Mostar na jesen 2023.

Delegaciju su činili g. Rašid Hadžović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Hercegovačko-neretvanskog kantona, g. Sudo Marić, pomoćnik ministra i naš dugogodišnji sagovornik koji podržava uvođenje francuskog jezika u škole u HNK, gđa. Nejra Mušić, profesor engleskog jezika i predstavnik uprave Druge gimnazije, gđa. Indira Maksumić, profesorica francuskog jezika, gđa. Enisa Gološ, direktorica Pedagoškog zavoda, gđa. Inga Dragoje-Mikulić, šef odjela za kulturu grada Mostara, gđa. Jasmina Zvonić, voditeljica Ogranka Francuskog instituta u Mostaru i g. Franck Simaer, ataše za francuski jezik pri Ambasadi francuske u BiH predvodio je delegaciju.

Program posjete je započeo susretom sa gđom. Françoise Correia, direktoricom škole, profesorima koji će učestvovati u razmjeni, gđom. Charlotte MILLIARD, državnom inspektoricom za obrazovanje te predstavnicima roditelja u gimnaziji u Terrassonu, nakon čega su uslijedili sastanci vezani za učeničku razmjenu kao i razgovori o mogućoj kulturnoj saradnji.

Veliku podršku učeničkoj i kulturnoj razmjeni je dao g. Bousquet, gradonačelnik Terrasson-Lavilledieua.

Kako bi se istaknuli potencijali ove francuske regije organizirano je nekoliko turističkih obilazaka dvoraca,  pećine Lascaux i gradu Sarlat. Grad Terrasson je organizovao veoma topao prijem tokom kojeg su istaknute prednosti oba grada koja imaju brojne sličnosti: prisustvo mostova pitoresknih srednjovjekovnih kvartova koji obiluju turistima.

Upriličena je i posjeta fabrici DELMON Group koja se bavi proizvodnjom gumenih ležajeva i dijelova za automobilsku i avionsku industriju i koja može biti veliki potencijal za buduće učenike u ovoj regiji. Ministar je iskazao naročito interesovanje za ovu posjetu koju je predvodio g. Groux, predstavnik DELMON groupe koja ima jednu svoju fabriku u Albaniji.

Delegacija je otputovala jako zadovoljna ovom posjetom i obavezala se da će podržati projekat kroz logističku podršku ali i kroz organiziranje sastanaka sa roditeljima učenika kako bi ih upoznala sa projektom. Promotivni filmovi će biti prikazani u oba grada kako bi se što bolje odgovorilo na pitanja roditelja učenika iz obje države.

RELATED ARTICLES