HomeHOMESARADNJA | PRVA POSJETA MOSTARU

SARADNJA | PRVA POSJETA MOSTARU

Nova savjetnica za saradnju i kulturnu djelatnost i direktorica Fracuskog instituta u BiH u posjeti Mostaru

Tek što su stigle, već na putevima Bosne i Hercegovine!

Nova savjetnica za saradnju i kulturnu djelatnost, Loé Lagrange i ataše za saradnju, Anaïs Girard, otputovale su u Mostar u svoju prvu misiju u BiH, kako bi se sastale sa partnerima Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuskog instituta.

Na programu: Gradska uprava, univerziteti, škole u kojima se uči francuski, predstavnici civilnog društva i kulturne scene Hercegovine. Ne zaboravimo i Ogranak Francuskog instituta u Mostaru, koji dinamično vodi Jasmina Zvonić!

Nakon ovih nekoliko dana u Mostaru čini se evidentnim da je riječ o gradu sa Francuskom u srcu… Ambasada i Institut odlučniji su nego ikada da rade na jačanju saradnje između Hercegovine i Francuske, te razvoju francuskog prisustva u Mostaru i regiji.

Na institucionalnom nivou ovo bi moglo uključivati ​​veću saradnju sa gradom Mostarom u oblastima upravljanja otpadom, zelenog turizma ili čak rekonstrukcije i unapređenja baštine.

Veze Francuske i Hercegovine uključuju i nastavu francuskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi, uz podršku ambasade i Instituta: učenici Druge gimnazije Mostar I Gimnazije Saint Exupéry iz Terrassonsu ove godine će se sastati po drugi put u okviru školske razmjene; dvojezično francusko odjeljenje Gimnazija Mostar, simbol kraja rata u Bosni, u kojoj se održavaju dva školska programa, na bosanskom i hrvatskom jeziku, jedina je oblast koja ih okuplja u mješovitim grupama. Dobra vijest za početak školske 2023. godine je nastavak nastave francuskog jezika u školi Antun Branko Šimić, pod okriljem entuzijastičnog i odlučnog tima! Kao podršku, ambasada im je ponudila i školske udžbenike i tablete.

A za starije, konsoliduju se partnerstva između dva mostarska univerziteta, Univerziteta Džemal Bijedić  i Sveučilišta u Mostaru, te nekoliko francuskih univerziteta.

Tim je imao i čast da komunicira sa impresivnim menadžmentom bosanskohercegovačkog ogranka (ALDA) Agencija lokalne demokratije Mostar, koja vodi nekoliko projekata usmjerenih na uključivanje lokalnih građana i lokalnih vlasti u javni i demokratski život. S obzirom na bliskost vrijednosti i prioriteta koje dijele bosanskohercegovačka agencija i Ambasada Francuske, dogovoreno je provođenje zajedničkih akcija.I da završimo ovaj prvi pregled Hercegovine, tim je imao zadovoljstvo upoznati dinamične aktere na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni: udruženje Rezon, specijalizirano za uličnu umjetnost, sa kojom Francuski institut u Mostaru dijeli  svoje prostorije, a čiji smo festival podržali ove godine. Susreli smo se i sa direktorom Mostrip festival, Alenom Mašićem, čije će se 8. izdanje održati 30. septembra i 1. oktobra.Tim se želi iskreno zahvaliti svima na toploj dobrodošlici i kolegici Jasmini Zvonić na zalaganju!Vidimo se uskoro u Mostaru! Naredna stanica: Banjaluka!

RELATED ARTICLES