HomeHOMESARADNJA | FRANCUSKI JEZIK | SARAJEVO | GIMNAZIJA OBALA

SARADNJA | FRANCUSKI JEZIK | SARAJEVO | GIMNAZIJA OBALA

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini i pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u posjeti Gimnaziji Obala i dvojezičnom frankofonom odjeljenju

Ambasadorica Francuske u BiH, gđa. Christine Toudic, pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, gđa Lamija Husić i g. Benjamin Hedžić, direktor Gimnazije Obala susreli su se u Gimnaziji Obala kako bi proslavili uspjeh dvojezičnog frankofonog odjeljenja koje je dobilo oznaku kvalitete LabelFrancEducation, samo četiri godine nakon svog otvaranja.

Od osnivanja u septembru 2018. godine, učenici dvojezičnog frankofonog odjeljenja  imaju pojačane časove francuskog jezika, časove hemije i matematike na francuskom kao i časove konverzacije sa lektorom. Direktor Gimnazije, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini i pedagoški tim veoma su posvećeni i uključeni u razvoj dvojezičnog obrazovanja.

Oznaku kvalitete – LabelFrancEducation koji postoji od 2012. godine dodjeljuje Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova  Francuske izvrsnim frankofonim dvojezičnim odjeljenjima u cijelom svijetu.

Ovom prilikom ambasadorica Francuske u BiH i pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo svečano su otvorile učionicu  Jacques Prévert opremljenu uz pomoć Ambasade Francuske.  Učenici su odabrali ime za učionicu prema njima najdražem francuskom pjesniku Jacquesu Prévertu.

 

RELATED ARTICLES