HomeAKTIVNOSTI U INSTITUTURAZVOJ DVOJEZIČNOG FRANKOFONOG OBRAZOVANJA U BOSNI I HERCEGOVINI

RAZVOJ DVOJEZIČNOG FRANKOFONOG OBRAZOVANJA U BOSNI I HERCEGOVINI

Ambasada Francuske i Francuski Institut u Bosni i Hercegovini organizovali su 28. oktobra online seminar „Jačanje i valorizacija dvojezičnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana“. Na seminaru su učestvovali gđa Lamija Husić, pomoćnica ministra iz sektora za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, gđa Enisa Gološ, Direktorica pedagoškog zavoda HNK, gdin. Dragoslav Banjak, predsjednik skupštine grada Trebinja, odgovorne osobe odjela za saradnju Ambasade Francuske i Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, direktori i profesori gimnazija uključenih u projekat.

Bogata razmjena iskustva između glavnih aktera valorizacije dvojezičnog frankofonog obrazovanja u BiH omogućila je isticanje postignutih uspjeha tokom posljednje dvije godine zahvaljujući prvenstveno regionalnom programu kojeg je u tri zemlje Zapadnog Balkana finansiralo francusko Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova.
Seminar je također omogućio da se postave  glavne kratkoročne perspektive razvoja dvojezične frankofone nastave u Bosni i Hercegovini i da se ispitaju dodatne aktivnosti koje se mogu sprovesti u cilju promocije širenja učenja francuskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Direktori i nastavnici Gimnazije Mostar i Gimnazije Obala u Sarajevu podijelili su svoja iskustva o dvojezičnom obrazovanju. Direktor gimnazije „Jovan Dučić“  iz Trebinja predstavio je projekat otvaranja dvojezičnog frankofonog odjeljenja predviđenog za septembar 2021. godine. Gospodin Jovica Mikić, viši asistent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci je učesnicima predstavio svoju ekspertizu u provedbi interdisciplinarnih projekata u dvojezičnim odjeljenjima.

 

RELATED ARTICLES