HomeHOMEKURSEVI | NAŠI UČENICI IMAJU RIJEČ – SVAKI MJESEC JEDAN PORTRET –...

KURSEVI | NAŠI UČENICI IMAJU RIJEČ – SVAKI MJESEC JEDAN PORTRET – Mirsada Kadribašić

Mirsada Kadribašić, diplomirani ekonomista, Senior Brand Building Manager, Atlantic Grupa

“Važno je izraziti se…dokle god su vaša osjećanja istinita i potiču iz ličnog iskustva » (Berthe Morisot)

 

I da, kao što pretpostavljate, umjetnička sam duša! To je, uostalom, i jedan od razloga zbog kojih učim francuski. Gajim beskrajno divljenje prema slikarima impresionistima. Monetu i Manetu, naravno, ali i prema jednoj ne tako poznatoj slikarici Berthe Morisot. Ono što me oduševljava na impresionističkim platnima  je način  na koji su slikali svjetlost i sjene. Kad bih i ja samo to znala tako dobro…

 

Moje zanimanje za umjetnost ne ograničava se na slikarstvo.  Kada je riječ o kulinarskoj umjetnosti, željela bih odati počast chefu Paulu Bocuseu slikajući akvarele njegovih jela.  Baš tako, akvarel je moja strast. Ima nešto neočekivano u toj tehnici. Ona je magična… Neprekidno me oduševljava njegova prozračnost, lepršavost i način na koji se boje neočekivano stapaju.

 

Jesam li melanholični umjetnik u neprestanom traganju? Daleko od toga! Nisam za šetnju po kiši ! Volim izmamiti osmijeh ljudima, piti šampanjac, izlaziti s prijateljima (naročito sa Silvijom zbog koje se smijem grohotom i tako razmažem svu svoju šminku).

 

Volim isto tako spremati ukusna jela, zaputiti se u avanturu, planinariti, ukratko  pobjeći od svakodnevne rutine. Putovanja nisu moj jedini izvor inspiracije. Konji su životinje koje me, još od djetinjstva, očaravaju svojom ljepotom.

 

Kao mala, učila sam francuski jezik još u osnovnoj  školi. Od nedavno smo se ponovo zbližili, putem kurseva u Francuskom institutu. Dobro poznavanje francuskog omogućit će mi da se bolje snalazim tokom putovanja. Bez poznavanja jezika, kako upoznati Francuze i s njima razgovarati o njihovim običajima, strastima i snovima?  Nadam se da ću uskoro moći otići na duži boravak u Francusku.

 

Ko zna, možda dok vi čitate ove retke, ja upravo slikam  pod vedrim nebom  Provanse

RELATED ARTICLES