HomeHOMEKURSEVI | NAŠI UČENICI IMAJU RIJEČ – SVAKI MJESEC JEDAN PORTRET –...

KURSEVI | NAŠI UČENICI IMAJU RIJEČ – SVAKI MJESEC JEDAN PORTRET – Korana Mudrović

Korana Mudrović, Banja Luka, farmaceutkinja

Možda ću uskoro biti prva frankofona osoba iz Bosne i Hercegovine koja će ići u svemir… 

 

Priznajem, sve me pomalo zanima! Argentinski tango, sociologija, psihologija, pa i hemija, samo su djelić onoga što volim!
Izazovi su ono što me privlači. Moje znatiželja i želja da se zabavim nemaju granica. Upravo zbog toga i jesam odlučila da učim francuski. Očito je tome umnogome doprinijela i moja naklonost ka francuskoj kulturi.

 

Kada se govori o Francuskoj, česte teme su gastronomija, francuski filmovi, slikari, ali rijetko komičari. Za mene je francuski humor dokaz da smijeh briše granice. S vremena na vrijeme takođe poslušam radio na francuskom jeziku, zahvaljujući čemu na stranom jeziku saznajem za brojne umjetnike i intelektualce, a da toga nisam ni svjesna.

 

Francuski jezik učim već dvije godine, iako sam ga, još kao mala , učila godinu dana. Za mene je bilo važno da ponovo otkrijem jezik prije no što ostvarim duže boravke u Francuskoj. Do sada sam posjetila Nicu i Azurnu obalu, ali namjeravam se maksimalno posvetiti učenju kako bih otputovala u Francusku i tamo studirala informatičku hemiju. Ne znate šta je to? Čini vam se čudno ? Uvjeravam vas da u tome ima entuzijazma !

 

S druge strane, ubijeđena sam da nam vladanje stranim jezikom omogućava bolje shvatanje životne filozofije naših sagovornika.
Za mene je najbitnije da živim zdravo, budem slobodnih svjetonazora, ljubazna i jaka istovremeno.

 

Ne nedostaje mi ambicija jer bi, poslije mog boravka u Francuskoj , moj najluđi san bio da putujem u svemir. Možda ću uskoro i biti prva frankofona osoba iz Bosne i Hercegovine koja će tamo stići…

 

RELATED ARTICLES