HomeHOMEKULTURA | SARAJEVO | NOĆ IDEJA |ADEL GASTEL

KULTURA | SARAJEVO | NOĆ IDEJA |ADEL GASTEL

Noć ideja je međunarodna manifestacija, u organizaciji Francuskog instituta i u partnerstvu sa Fondation de France, koja ove godine slavi važnu godišnjicu: “50 godina iskustva “. Kao dio ovog partnerstva, Fondacija stavlja na raspolaganje svoju mrežu i regionalne urede u službu Nuit des idées.

Izdanje za 2019. fokusira se na temu sadašnjosti, princip operacije je da organizuje debate kako bi omogućio slobodnu razmjenu ideja i znanja.

Za ovo izdanje Noći ideja u Bosni i Hercegovini, Francuski institut je izabrao temu migranata. Konferenciju je održao Adela Gastel, novinar i reporter iz France 24 i France Médias Monde.

Prezentacija Adela Gastela fokusirana je na medijski tretman Balkanske migrantske krize: Kako tretirati informacije o migrantskoj krizi u medijima?

Konferencija je održana u četvrtak 31. januara 2019. godine u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu a otvorio je  njegova ekselencija ambasadora Francuske.

Adel Gastel  od 1994. godine radio u Parizu za nekoliko medija na francuskom i arapskom jeziku. Pridružio se kanalu France 24, 2006. godine i izvjestavao je sa nekoliko međunarodnih sukoba: sirijska kriza 2012. godine, rat u Gazi 2014., rat protiv terorizma u Africi i arapske sukobe tzv.  “arapsko proljeće”. U januaru 2011. godine je bio uhapšen u Egiptu.

Radio je na problemu migranata 2015. I pratio ih je iz Soluna u Grčkoj do la Mancha u Francuskoj, put od mora do mora zajedno sa migrantima. U ime France Médias Monde

napravio je foto-reportaže i nekoliko web-dokumentaraca.

Konferencija je okupila tridesetak osoba (studenata, nastavnika,  diplomata, novinara) oko interaktivnog događaja o migrantima.

Adel Gastel nam je ispričao svoje iskustvo kroz foto-izvještaj migranata koji su bili na različitim putovanjima.

BH radio 1 je snimio program koji će biti emitovan u posebnom programu posvećenom ovom pitanju.

 

RELATED ARTICLES