HomeHOMEKULTURA | SARAJEVO | IZLOŽBA STRAŠNI

KULTURA | SARAJEVO | IZLOŽBA STRAŠNI

Sjećaš li se Sarajeva!

By Milomir Kovačević Strašni

Povodom svečanog otvaranja novih prostorija Francuskog Instituta u Sarajevu, zadovoljstvo nam je bilo predstaviti širokoj publici seriju fotografija pod nazivom “Sjećaš li se Sarajeva” fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. Ova kolekcija fotografija iz osamdesetih i devedestih godina prošlog stoljeća donosi portrete Sarajlija ali i dijelove urbanog dijela iz samog Sarajeva.

Poznati svjetski fotograf, milomir Kovačević Strašni, rođen je u Čajniču u bivšoj Jugoslaviji a danas živi i radi u Parizu. Njegova umjetnička djela donose njegovu ličnu priču ali i kolektivnu historiju.

Od njegovih prvih dijela o tabuima jugoslovenskog društva do scena iz svakodnevnog života građana opkoljenog Sarajeva, Strašni donosi trenutke realnosti uhvaćene u osjećajima suprotnosti i uspijeva spojiti generalno suprotne teme.

Između intimnosti i univerzalnosti, života i smrti, prošlosti i sadašnjosti, vječnog i prolaznog, Strašni je fotograf koji fotografijom budi nostalgiju i sjećanje.

Fotografije predstavljene u sklopu izložbe « Sjećaš li se Sarajeva » su primjeri unaprijed izabranih tema koji nas vode 30 godina unazad i bude posebnu emociju.

RELATED ARTICLES
Sarajevo
scattered clouds
15 ° C
15 °
15 °
41 %
1.5kmh
40 %
sub
15 °
ned
13 °
pon
13 °
uto
11 °
sri
10 °