HomeHOMEKULTURA | PROMOCIJA | PREVOD SARAJEVSKE HAGADE

KULTURA | PROMOCIJA | PREVOD SARAJEVSKE HAGADE

Dana 28. juna 2022. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu gđa Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, gđa Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, g. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i gospodin Siniša Šešum, šef regionalnog ureda UNESCO-a, predstavili su medijima francuski prevod box seta objavljen 2018. godine pod nazivom La Haggadah de Sarajevo, histoire et art. ( Sarajevska Hagada, historija i umjetnost)

Ovaj dvotomni box set sadrži kompletan faksimil ovog dragocjenog srednjovjekovnog vjerskog rukopisa, riznice javnih zbirki muzeja u Bosni i Hercegovini. Do sada dostupan samo na engleskom i lokalnim jezicima sada je dostupan francuskom govornom području na pet kontinenata zahvaljujući izvanrednom prevodu gospođe Delile Dizdarević.

Uvrštena u UNESCO-ov registar memorije svijeta od 2017. godine, Sarajevska Hagada predstavlja jedan od najvažnijih tekstova jevrejskog naslijeđa u vjerskom, istorijskom i kulturnom smislu.

Premješten tokom nasilja nad jevrejskim narodom, ugrožen od ideologa dominacije jedne vjere ili jednog naroda nad drugima, ali nikada uništen, sakriven od strane službenika Narodnog muzeja za vrijeme nacističke okupacije, simbolizira ono što su bili Sarajevo i Bosna i Hercegovina stoljećima: zemlja dobrodošlice i utočište vjerske i kulturne raznolikosti. Sjajno ilustruje hrabrost žena i muškaraca, a posebno bibliotekara i naučnika Derviša Korkuta, pravednika među narodima, koji ju je sačuvao u ime određene ideje o dostojanstvu ljudske ličnosti, međusobnog poštovanja koje ljudi, narodi i kulture duguju jedni drugima.

Ovaj događaj, koji je okupio političke lidere i predstavnike civilnog društva u BiH, označava kontinuitet podrške koju Francuska, uz UNESCO, pruža očuvanju i unapređenju ovog jedinstvenog rukopisa i na taj način doprinosi uticaju i dostupnosti jevrejskog naslijeđa Bosne i Hercegovine izvan njenih granica.

RELATED ARTICLES