HomeHOMEKULTURA | PREDSTAVLJANJE STRIPA | ONLINE DOGAĐAJ

KULTURA | PREDSTAVLJANJE STRIPA | ONLINE DOGAĐAJ

Zahvaljujući Programu za pomoć izdavačima Francuskog instituta u Parizu, izdavačka kuća Agarthi Comics nedavno je objavila prevod na lokalni jezik stripa “Plava je najtoplija boja” koji je kreirala Julie Maroh. U utorak, 15. decembra, Francuski institut Bosne i Hercegovine organizovao je online prezentaciju ovog stripa.

Madame Christine Toudic – ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini  iskoristila je ovaj događaj da podsjeti da je 2020. godina bila “godina stripa u Francuskoj” i da zahvali mnogim frankofonima prisutnim na ovoj prezentaciji.

Jean-Christophe Thiabaud – direktor Francuskog instituta BiH naglasio je da je ovaj projekat bio moguć zahvaljujući  Programu za pomoć izdavačima Francuskog instituta u Parizu  zahvaljujuci kojem  je IFBH realizovao nekoliko projekata prevođenja od 2017. godine .

Madame Slobodanka Lizdek – Prevodilac stripa i moderatorica događaja opisala je svoja iskustva  o ovom prevodu i saradnji sa izdavačkom kućom. Direktor Agarthi stripa, gospodin Almir Šehalić, takođe je najavio nove projekte , uključujući francuski strip! Tako se nastavlja ova lijepa saradnja sa Francuskim institutom u Bosni i Hercegovini.

RELATED ARTICLES