HomeHOMEKULTURA | OKTOBAR | SARAJEVO | KONCERT

KULTURA | OKTOBAR | SARAJEVO | KONCERT

Putovanje gospodina Voltairea

Sebastijan Bereta i Miron Konjević predstavili su se sarajevskoj publici bogatim programom izvodeći kompozicije na instrumentima iz doba Voltairea.

Nakon ovog izvanrednog nastupa, Francuski institut želi  u 2023. podržati projekte vezane za francusku baroknu muziku koju izvodi Sebastijan Bereta.

Ovaj umjetnički događaj pomaže u širenju francuske muzike u kulture u Bosni i Hercegovini.

Sebastijan Bereta otkriva flautu sa 17 godina u srednjoj muzičkoj školi Savo Balaban u Prijedoru. Studije nastavlja u Beogradu gdje redovno učestvuje na regionalnim takmičenjima.

Od 2012. godine usavršava se u Francuskoj, najprije na CRR Rueil Malmaison, PESMD de Bordeaux (osnovne studije pedagogije i muzičkog izvođača, flautiste) te 2022. godine završava master studije na baroknoj flauti na Pariškom Nacionalnom Konzervatorijumu (CNSMDP) kao stipendista Meyer fondacije za mlade umjetnike.Trenutno je redovni profesor moderne flaute na konzervatorijumu u Montargisu i barokne flaute na konzervatorijumu Gabriel Fauré Savigny-le-Temple.

Miron Konjević rođen je u Prijedoru.Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomira i magistrira na Odsjeku za kompoziciju u klasi prof. Asima Horozića, a na Odsjeku za klavir diplomira i magistrira u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze.

Apsolvent je na master studiju za korepeticiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Trenutno je na studiju za čembalo i historijske instrumente sa tipkama u klasi prof. Paole Erdas i Federice Bianchi na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu. Dobitnik je najvećeg priznanja Univerziteta: Zlatna značka.
Zaposlen je kao nastavnik korepetitor u JU Osnovna muzička škola Ilidža.

RELATED ARTICLES