HomeHOMEKULTURA | NOĆ IDEJA 2022. | SARAJEVO

KULTURA | NOĆ IDEJA 2022. | SARAJEVO

Francuski institut i Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini organizovali su 27. januara Noć ideja  2022. Tema sedmog izdanja ove godišnje manifestacije, koju su u januaru organizovale francuske ambasade i francuski instituti u više od 100 zemalja, bila je „ (Re)konstruisati zajedno”.

Nakon projekcije filma “Sve što mi je ostalo od revolucije” francuske rediteljice i glumice Judith Davis, organizovan je sastanak-debata povodom početka francuskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (PFUE). Odlučili smo da zajedno ispitamo dva suštinska pitanja za našu sposobnost da izgradimo demokratskija, pravednija i stabilnija društva: rodnu ravnopravnost i ekološku tranziciju.

Tridesetak osoba je učestvovalo  u ovoj večeri  razmjene u prisustvu gospođe Christine Toudic, ambasadorice Francuske u Bosni i Hercegovini, Jasmine Pašalić, bivše ambasadorice BiH u Švicarskoj Đine Mujkić, savjetnice ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kao i M.M. Rusmir Smajilhodžića, novinara Agence France Presse i Jean-Christophe Thiabaud, direktora Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

RELATED ARTICLES