HomeHOMEKULTURA | FRANKOFONA INICIJATIVA U GRADIŠCI

KULTURA | FRANKOFONA INICIJATIVA U GRADIŠCI

Susret kulturnih institucija, lokalnih udruženja i stanovnika grada Gradiške nedavno je nagovjestio mogućnosti promocije francuskog jezika u tom gradu. Uz podršku Francuskog instituta BiH, ovaj kolektiv želi proširiti frankofonsku kulturnu ponudu.

Oni su predstavnici institucija  kao što je Gradsko pozorište, predstavnici udruženja – poput “Glas ugostitelja”, ili jednostavno frankofili. Zajedničko im je to što vole francuski jezik i kulturu, književnost, kino i žele da svoj grad učine centrom kulture francuskog govornog područja.

Književne večeri, promocija knjiga i prikazivanje filmova (u sklopu projekta Ciné Caravane) privuku veliku publiku u Gradišku, a  namjera im je nastaviti ove događaje i stvoriti nove.

Vlasnik restorana Carpe Diem, gospodin Vladan Šurlan – koji je studirao kulinarstvo u Francuskoj – želio bi da njegov restoran postane redovno kulturno okupljalište.

Za direktora gradskog pozorišta, gospodina Draška Vidovića, saradnja sa Francuskim institutom novi je izazov i velika prilika.

Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta BIH, naglasio je napore koje je grad Gradiška uložio u promociju francuske kulture.

RELATED ARTICLES