HomeHOMEKULTURA | FESTIVAL PRIJATELJSTVA | GORAZDE

KULTURA | FESTIVAL PRIJATELJSTVA | GORAZDE

21. Festival prijateljstva Goražde

1.-7. August

Festival prijateljstva Goražde je osnovan 1998. godine zahvaljujući saradnji  gradova Saint-Brieuc (Bretanja) i Goražda.

Veze između Francuske i Goražda datira jos od  rata 1992-1995.

Danas, Festival prijateljstva i dalje postoji zahvaljujuci  podršci  francuskog grada Saint-Brieuc-a. Održava  se svake godine u prvoj sedmici augusta. Ovaj festival rock-pop-folk muzike okuplja umjetnike i posjetioce iz dva entiteta Bosne i Hercegovine i trećih zemalja.

Festival je od svog osnivanja imao  za  cilj okupiti  ljude oko kulturnih događaja u cilju uspostavljanja mira, nakon sukoba koji je razorio  Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Festival traje od 1. do 7. avgusta 2018. godine sa brojnim koncertima, izložbama, projekcijama, promocijama, pozorišnim i poetskim nastupima. Bogatstvo događaja privuklo je veliku i raznoliku javnost.

21.Internacionalni festival prijateljstva zvanično su otvorili 1. augusta uz prisustvo nekoliko hiljada posjetilaca , gradonačelnik Goražda, Muhamed Ramović, Tomasa Dinkelmana, gradonačelnik njemačkog grada Mettmanna, Emmanuel Mouriez, savjetnik za saradnju i kulturu, ambasade Francuske i direktor Francuskog Instituta u BiH i Paul Johns, direktor udruženja Sana UK. U svojim govorima poslali su poruke ljubavi, mira i prijateljstva.

Ove godine Francuska je dala doprinos  Festivalu. U saradnji sa  Francuskim institutom Bosne i Hercegovine, u centru pažnje su filmovi za mlade sa projekcijom tri francuska animirana filma: « Mia et le Migou » (2008) de Jacques-Rémy Girerd, « Un Monstre à Paris » (2011) de Eric Bergeron, et « Tamara » (2015) de Alexandre Castagnetti. Prisutni su bili i neki francuski umjetnici, među kojima  i Françoise Regouby. Oni su vodili radionice slikarstva.

 

RELATED ARTICLES