HomeHOMEKULTURA | EVROPSKI PROJEKTI | EUNIC |

KULTURA | EVROPSKI PROJEKTI | EUNIC |

MREŽA EUNIC

Francuski institut u Bosni i Hercegovini predsjedava mrežom EUNIC BiH od 1. maja 2017. godine, i član je mreže nacionalnih kulturnih institucija EU EUNIC Global.

Mreža je sastavljena od 28 država članica širom svijeta, zvanično je identifikovana kao glavni faktor u EU u definiranju i implementaciji evropske kulturne politike.

Osnovan u 2008. godine, EUNIC BiH, okuplja kulturne institute i ambasade 15 zemalja EU: Francusku, Njemačku, Austriju, Italiju, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Poljsku, Holandiju, Češku, Grčku, Veliku Britaniju, Švedsku + Švicarsku. Vođeni su zajedničkom željom da podstaknu dijalog između građana EU i Bosne i Hercegovine.

U junu 2017. godine mreža EUNIC BiH je nakon brojnih razgovora sa lokalnim partnerima i Delegacijom EU usvojila trogodišnju strategiju. Ova strategija podrazumjeva tri prioritetne oblasti: jačanje kulturne baštine i kapaciteta bosanskih kulturnih institucija, unapređenje interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, promovisanje obrazovanja i inkluzivno građanstvo. Međusobni cilj ove strategije je jačanje vještina mladih i stvaranje radnih mjesta u sektoru turizma i kulture.

U okviru Evropske godine kulturne baštine, mreža trenutno sprovodi projekat razvoja turizma u Bosni i Hercegovini kroz unapređenje kulturnog nasljeđa. Reč je o uspostavljanju raznih aktivnosti koje će EUNIC mreža realizovati sa ciljem da lokalnim turističkim radnicima pruži nove kompetencije u oblasti razvoja nasljeđa.

Pored toga, EUNIC BiH svake godine organizuje sedmicu evropskog filma i Evropski dan jezika kako bi promovisali raznolikosti evropske kinematografije i višejezičnosti. Posljednje izdanje dana jezika koji je održano u Mostaru u septembru 2017. godine, je bilo veoma uspješno.

RELATED ARTICLES