HomeHOMEKULTURA | DODJELA PRIZNANJA ORDEN VITEZA UMJETNOSTI I KNJIZEVNOSTI | SARAJEVO

KULTURA | DODJELA PRIZNANJA ORDEN VITEZA UMJETNOSTI I KNJIZEVNOSTI | SARAJEVO

Gospođa Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, uručila je 10. februara 2022. godine  priznanje  Orden viteza umjetnosti i književnosti gospođi Elmi Hašimbegović, direktorici Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Uručujući priznanje Orden viteza umjetnosti i književnosti u ime ministra kulture Francuske Republike, ambasadorica  je istakla  da je Elma Hasimbegović jedna od najeminentnijih ličnosti na kulturnoj sceni Sarajeva i jedna od glavnih glasova BiH u svijetu, u zajednici historičara i daleko šire.

Rođena i odrasla u Sarajevu, Elma Hašimbegović je kao tinejdžerka imala ratno iskustvo. Njena individualna sudbina neodvojiva je od sudbine bosanskohercegovačke prijestolnice i od određene ideje zajedničkog života.

Uspjela je da od Historijskog muzeja napravi laboratoriju ideja u kojoj se neprestano odvija dijalog sjećanja, ukrštanja pogleda u ovoj zemlji u kojoj se memorijalne priče tako često i duboko razilaze. Direktorica muzeja se također pobrinula da umjetnost i kultura budu u središtu razmjene o historiji i složenom, višestrukom i mobilnom identitetu BiH.

Francuska ambasadorica je takođe pozdravila Elmu Hašimbegović kao jednog od glavnih partnera naše zemlje i drugih zemalja EU, na kulturnom i intelektualnom planu, što je ponovo ilustrovano prošle jeseni, izuzetna izložba posvećena mobilizaciji civilnog društva u Evropi tokom 1992- rata 1995., uz podršku Instituta Français i Goethe Instituta.

Ovoj svečanosti prisustvovale su brojne kulturne ličnosti Sarajeva.

RELATED ARTICLES