HomeAKTIVNOSTI U INSTITUTUKULTURA | SARAJEVO | PROJEKCIJA FILMA

KULTURA | SARAJEVO | PROJEKCIJA FILMA

Projekcija filma Povratak u Višegrad

Francuska Ambasada i Francuski institut u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu sa Ambasadom Švicarske u BiH, i uz prisustvo rediteljke Julie Biro i scenariste Antoinea Jaccouda, organizovao je 28. oktobra projekciju filma Povratak u Višegrad.

Povratak u Višegrad dirljiv je dokumentarac koji donosi priču o ponovnom okupljanju jednog razreda razdvojenog ratom. Film je kulminacija delikatnog projekta koji je završen nastajanjem ovog filma, režiserka Julie Biro i scenarista Antoinea Jaccouda. Ovaj film je jedan od onih neophodnih dokumentaraca, onih koji učestvuju u čuvanju sjećanja.

Povratak u Višegrad pripovijeda o traumama koje je ostavio rat u bivšoj Jugoslaviji kroz želju bivšeg direktora škole i udovice učitelja da ponovo ujedine razred razdvojen izbijanjem sukoba. Djeca su razdvojena u proljeće 1992. godine i od tada se više nikada nisu vidjeli. Dvadeset pet godina poslije: penzionisani učitelji kreću na put da pronađu svoje bivše učenike: sa fotografijom razreda u ruci, u staroj jugoslovenskoj Zastavi izvučenoj iz garaže, Đemila, učiteljova udovica i Budimir, bivši direktor, krenuće putevima nestale zemlje s nadom da će uvjeriti one koje uspiju pronaći da se ponovo ujedine.

Vrijednosti koje ujedinjuju zemlje Frankofonije su kulturna raznolikost, dijalog i solidarnost. Ove vrijednosti počivaju na ideji humanosti i dostojanstva ljudske ličnosti. Zbog toga su ambasade Francuske i Švicarske našle za shodno da predstave ovaj skromni film, ovo jako lijepo svjedočanstvo humanosti koje je ujedno i veliki doprinos sjećanju na posljednji sukob u Bosni i Hercegovini.

 

RELATED ARTICLES