HomeAKTIVNOSTI U INSTITUTUKULTURA | SARAJEVO | MATHIAS ENARD

KULTURA | SARAJEVO | MATHIAS ENARD

Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima

Jedan od učesnika ovogodišnjeg 7. Internacionalnog festivala Bookstan bio je i francuski književnik Mathias Enard koji je predstavio svoj roman Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima.

„Roman je zasnovan na stvarnim historijskim fragmentima, govori o tome zašto se pričaju priče, zašto se grade mostovi i kako se, naizgled različiti dijelovi, posmatrani sa suprotnih strana civilizacije, mogu ogledati jedan u drugome“.

Mathias Enard jedan je od najpoznatijih francuskih književnika. Studirao je arapski i perzijski jezik te dugo boravio na Bliskom istoku. Romanom Zona osvojio je nekoliko nagrada, između ostalih i Prix du Livre Inter, koji se dodjeljuje za najbolji francuski roman godine. Pričaj im o bitkama, kraljevima i slonovima, objavljen 2010, priskrbio mu je Prix Goncourt des Lycéens, dok je za Busolu osvojio najviše francusko književno priznanje Prix Goncourt te Lajpcišku književnu nagradu za evropsko razumijevanje. Živi u Barceloni, a često provodi vrijeme na kulturnim razmjenama u drugim europskim gradovima.

 

RELATED ARTICLES