HomeAKTIVNOSTI U INSTITUTUIZLOŽBA | SAŠE TATIĆ | SARAJEVO

IZLOŽBA | SAŠE TATIĆ | SARAJEVO

Francuski institut u Bosni i Hercegovini sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe “(Un)Finished House : The Monument” Saše Tatić, koje će biti praćeno susretom između umjetnika i Melody Robine (povjesničarka umjetnosti i kustosica). Događaj je zakazan za 2. juli 2024. godine, od 17:00 do 18:30 sati, u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Kroz razmišljanje o umjetničkoj eksploraciji obiteljske kuće umjetnika u Srpcu, blizu Banja Luke, izložba predstavlja umjetničko istraživanje domaće baštine i stambenog prostora u Bosni i Hercegovini i Balkanu. Sa serijom fotografija, video radova i njenim pokušajem da se ove (ne)završene kuće — inače osuđene na anonimnost — službeno priznaju kao historijski spomenici, umjetnica nas poziva da propitamo važnost svakodnevnih mjesta i kako ona oblikuju naše kulturne, društvene i emocionalne veze.

Saša Tatić, rodom iz Banja Luke, živi i radi u Berlinu. Ona je suosnivačica umjetničke udruge Fully Funded Residencies i članica kolektiva CRVENA. Njena djela su izlagana na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Ovdje je link njenog web sajta: www.sasatatic.com

Moderator ovog događaja će biti Melody Robine, koja živi i radi u Parizu. Ona je doktorantica iz suvremene povijesti umjetnosti na École des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) i na Sorbonne Univerzitetu te kustosica. Također radi na participativnim praksama u urbanom prostoru bivše Jugoslavije nakon 1980. godine.

Pridružite nam se na bogatom kulturnom iskustvu i razmišljanju o domaćem i arhitektonskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Obavezna prijava naIzložba “(Ne)završena kuća: Spomenik” (google.com)

RELATED ARTICLES