HomeHOMEEVROPSKI DAN JEZIKA | 26. SEPTEMBAR 2022. | TRAVNIK

EVROPSKI DAN JEZIKA | 26. SEPTEMBAR 2022. | TRAVNIK

Evropski dan jezika 2022.

Od 2001. godine na inicijativu Vijeća Evrope a u zajedničkoj organizaciji sa Evropskom Unijom, 26. septembar se  obilježava kao Evropski dan jezika. Obilježavanje ovog dana prilika je da se ukaže na važnost učenja jezika ali i prilika da se promoviše evropska jezička baština.

 Evropski dan jezika obilježava se brojnim događajima u cijeloj Evropi : organiziranjem raznih događaja, radio i televizijskih emisija, časova jezika, predavanja, itd.

Ambasada Francuske i Francuski institut u BiH koji su na čelu mreže EUNIC BiH (mreža kulturnih instituta i ambasada članica Evropske Unije), u partnerstvu sa Općinom Travnik i EU Info centom u BiH, organizovali su centralni događaj obilježavanja Evropskog dana jezika  26. septembra u Centru za kulturu Općine Travnik u Travniku.

10 učesnika (Ambasada Francuske i Francuski institut u BiH, Austrijski institut, Goethe Institut u BiH, EU Info centar, Ambasade Španije, Mađarske, Češke, Italije i Slovenije i Središte za cjeloživotno učenje) na svojim promotivnim štandovima ugostili su posjetioce kako bi im približili svoj jezik i kulturu. Tokom dana organizovani su časovi različitih evropskih jezika (njemački, francuski, češki, španski, italijanski, slovenski).

Zahvaljujemo se  svima koji su nas posjetili, naučili poneku novu riječ na nekom od jezika, učestvovali u brojnim igrama i osvojili neku nagradu.

Radujemo se novom druženju iduće godine u nekom drugom gradu u BiH!

RELATED ARTICLES