HomeHOMEEUNIC | PREDSJEDAVANJE EUNIC BIH | SARAJEVO

EUNIC | PREDSJEDAVANJE EUNIC BIH | SARAJEVO

Goethe Institut preuzima predsjedavanje EUNIC-om BiH 

Predsjedavanje EUNIC-om BiH svečano je predato Goethe Institutu na čelu sa direktorom Martinom Schumacherom, dok je za potpredsjednika odabran direktor Francuskog instituta u BiH, gospodin Emmanuel Mouriez.

Izbor novog predsjednika je obavljen 5. marta 2019. u rezidenciji Francuske gdje je Guillaume Rousson, ambasador Francuske u BiH, u prisustvu ambasadorice Njemačke u BiH i zamjenika Delegacije Evropske Unije u BiH, upriličio prijem za članove EUNIC-a BiH.

Bivši predsjednik EUNIC-a BiH, Emmanuel Mouriez, predao je povelju  EUNIC BiH gospodinu Schumacheru i zaželio mu uspjeh u budućem radu.

Novi period predsjedavanja koji načelno traje godinu dana uz mogućnost produženja, zvanično je započeo početkom mjeseca marta.

EUNIC je mreža državnih evropskih kulturnih instituta i državnih institucija zaduženih za kulturnu djelatnost van njihovih državnih granica.

EUNIC BiH, osnovan 2008. u Sarajevu okuplja kulturne institute i ambasade 15 zemalja članica Evropske Unije : Francuske, Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije, Poljske, Holandije, Češke Republike, Grčke, Velike Britanije, Švedske + Švicarska. Navedene zemlje ujedinjene su zajedničkom željom favoriziranja dijaloga među građanima Evropske Unije i Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme francuskog predsjedavanja, EUNIC BiH je postao bogatiji za trogodišnju strategiju koja je usvojena nakon brojnih rasprava između lokanih partnera i Delegacije Evropske Unije. Pomenuta strategija se odnosi na tri osnove oblasti : jačanje kulturne baštine i kapaciteta bosanskohercegovačkih institucija kulture, poboljšanje međukulturalnog i međureligijskog dijaloga i promocija obrazovanja i inkluzivnog građanstva. Transverzalni cilj ove strategije počiva u jačanju kompetencija mladih i stvaranja radnih mjesta u oblasti turizma i kulture

RELATED ARTICLES