DJECA I UMJETNOST

Draga djeco, dragi roditelji,

Evo nekoliko web stranica koje će vam pomoći da, u ovom periodu kada je Francuski institut zatvoren za javnost, pronađete aktivnosti prilagođene trenutnoj situaciji i zabavite svoju djecu od kuće!

Aktivnosti iz umjetnosti i kulture

#Culturecheznous

Svi su pozvani da ostanu kod kuće kako bi se izbjeglo širenje virusa Covid-19. Ovo je prilika za otkrivanje izuzetne digitalne ponude iz kulture koju je predložilo Ministarstvo kulture i njeni brojni operatori. Zabavna iskustva, naučite kako napraviti zmaja od papira ili jednostavno, otkriti novu priču prije spavanja: ustanove Ministarstva kulture nadmeću se s prijedlozima za zabavu i buđenje želje za kulturom mališana, a sve to iz udobnosti svoje sobe. Ukrcajte ih u avanturu sa #culturecheznous za djecu. 

Otkrijte muzeje

Ako volite muzeje, ne oklijevajte istražiti virtualne obilaske muzeja, poput Petit Louvre ili Musée d’Orsay, da biste napravili vaš izbor djela.

Otkrijte Palatu Tokio (Le Palais de Tokyo)

Le Palais de Tokyo nudi radionice posebno dizajnirane za djecu, tinejdžere i porodice.

Tok Tok ! Kako napraviti naboranog zmaja ?

U Palais de Tokyo, ove radionice za djecu pune su kreativnih savjeta za buduće umjetnike.

Video tutorijali, počev od 5 godina, za razvoj kreativnih radionica za vašu djecu.

Centar Pompidou

10 minuta da se unesete u umjetnost i kreaciju današnjice : to je obećanje Mon œil, web serije za djecu Centra za kulturu Pompidou. Dostupan besplatno, ovaj sedmični program od desetak minuta nudi niz kratkih videozapisa i animacija oko vrlo različitih tema: karakteristični temelji dizajna, osnove stvaranja (tačka, linija, oblik …), video zapisi djela savremenih umjetnika…

Za djecu od 2 do 8 godina, važno je nastaviti poticati njihovu motoriku i kreativnost. Web stranica Tête à modeler nudi razne aktivnosti,  od bojanja do origami tehnike preko DIY ideja kako bi vam uvijek pružili više alata i omogućili vam da bez straha krenete u radionice manuelne izrade.

TiVi5MONDE

Takođe dostupan online, kanal za mlade TiVi5MONDE nudi igre, aktivnosti, crtane filmove…: za sve uzraste i sve ukuse!

BDnF, fabrika stripova

Kreirajte svoj vlastiti strip !

BDnF vam omogućuje izradu stripova, grafičkih romana ili bilo koje druge priče kombinujući ilustraciju i tekst. Aplikacija dostupna besplatno na računaru, tabletu i u pojednostavljenom obliku na mobilnom uređaju.

Ugodimo našim ušima

Philharmonie de Paris omogućila je  čitav jedan program namijenjen porodici.
Prijedlozi namijenjeni djeci i njihovim porodicama tokom razdoblja izolacije : muzejski instrumenti, komentarisani i ilustrovani muzički zapisi, igre iz muzičke kulture … Svake sedmice novi video koncert za mladu publiku.

Otkrijte radio za djecu… i roditelje J

Radio Pomme d’Api

Radio Pomme d’Api, dječji radio kojeg takođe slušaju roditelji. Cijeli dan, pjesme, dječje pjesmice, priče i pjesme za otkrivanje prekrasnog svijeta usmene književnosti. Jednom riječju, jednom notom, poslušajte i otkrijte sa svojom djecom sve ove umjetnike koji daju glas : d’Anne Sylvestre do Alain Schneider, od Henri Dès do Roi des papas, od Jo Akepsimas do Pascal Parisot, ZUT ili P’tits Loups du Jazz. Sa pričama najboljih savremenih pripovjedača i komičara i buđenjem svih muzičkih žanrova. I svake večeri u 20.15 sati sjajna priča za slušanje !

Radio Barbouillots

Eklektičan i zabavan radio: dječje pjesmice, jazz, francuske šansone, svjetska muzika, klasika, muzika iz filmova, ne zaboravljajući naravno i najljepše uspavanke iz cijelog svijeta … radio da probudi uši sutrašnjice!

France Inter

Tražite li priče « za laku noć » za svoju djecu? Otkrijte nove epizode audio serije na France Inter  Une histoire et ….Oli: priče za djecu od 5-7 godina koje su zamislili i ispričali mnogi autori poput Chloé Delaume, Katherine Pancol, Zep, Delphine de Vigan, Guillaume Meurice, Alain Mabanckou…

Obrazovne aktivnosti

Samo zato što su škole zatvorene, ne znači da djeca više ne mogu učiti. Pored redovnih lekcija kući, evo nekih web stranica koje razvijaju njihovu opću kulturu, naučnu stranu, njihovu intelektualnu znatiželju i uvode ih u aktuelna dešavanja.

TV5Monde kreirao je seriju Quelle Histoire, donoseći u nekoliko minuta portret velikih istorijskih ličnosti (velikih pisaca, majstora slikanja, mirotvoraca …)

Ako volite nauku, uz Cité des sciences et de l’industrie et le Palais de la découverte otkrijte bogatu online ponudu sa aktivnostima koje se svakodnevno nude za igru malog naučnika.

Filmovi za djecu

Tražite li dobar film za svoju djecu ? Dječji filmski festival  kod kuće nudi seriju filmova (3-17 godina).Filmovi za djecu filmski portal, popraćen aktivnostima i obrazovnim smjernicama realizovanim uz podršku Ministarstva za obrazovanje i mlade.

Jesmo li što zaboravili ?

Uvek sa vama, Francuski institut nudi vam pristup Culturethèque, 100% digitalnoj i prilagodljivoj biblioteci. Specijalna ponuda je završena, ali Francuski instituti i Francuske alijanse ostaju uz vas. Ako želite iskoristiti pristup Culturethèque-u (ali i svim njihovim uslugama), ne ustručavajte se kontaktirati ih i prijavite se ovdje. Otkrijte nove stripove, snimljene albume, školu kod kuće, 3 minute univerzuma … i puno dobrih stvari! Šaljite nam vaše utiske kao i prijedloge za poboljšanje sadržaja ! Pišite nam na : info@institutfrancais.ba  ili nam se pridružite na društvenim mrežama  : Facebook, Instagram, Twitter.

Čuvajte se i vidimo se uskoro !
Vaš Francuski institut u Bosni i Hercegovini
RELATED ARTICLES