HomeHOMECAMPUS FRANCE | SAJAM FRANCUSKIH UNIVERZITETA

CAMPUS FRANCE | SAJAM FRANCUSKIH UNIVERZITETA

Sajam francuskih univerziteta

 

 30. oktobra 2017, u organizaciji Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, Ureda Campus France i Francuskog instituta u BiH, održan je 4. Sajam francuskih univerziteta kojeg su zvanično otvorili dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gospodin Kemal Kozarić i Ambasador Francuske u BiH, gospodin Guillaume Rousson.

 

Sajam na kojem je učestvovalo devet francuskih visokoškolskih ustanova  (Sciences Po Paris, Univerzitet Poitiers, Univerzitet Artois, Državni institut za primijenjene nauke Rouen, Univerzitet Lyon 1, Tehnološki fakultet Compiègne, Visoka škola za nastavu i obrazovanje Univerziteta u Bordeauxu, CESI  – Visoka inženjerska škola), osiguravajuća kuća MGEL, Univer zitetska Agencija Frankofonije i Ured Campus France i Francuski institut u Bosni i Hercegovini bili su prilika svim zainteresiranim učenicima i studentima da saznaju više o francuskom visokoškolskom sistemu, uslovima studiranja, načinima apliciranja, mogućnostima za studiranje na francuskom i engleskom jeziku, učenju francuskog jezika i brojnim drugim pitanjima.

 

Na Sajmu francuskih univerziteta ujedno je i otvoren konkurs za stipendije Vlade Francuske (Master 2 i Doktorat) za narednu školsku godinu. Više informacija

Francuska svake godine primi oko 300 hiljada stranih studenata i četvrta je svjetska destinacija inostranih studenata. Sa mrežom od 3500 visokoškolskih ustanova, Francuska nudi široku lepezu studija u svim oblastima i na svim nivoima, jednake uslove studiranja kako za francuske tako i za strane studente, učenje francuskog jezika i kulture, mogućnost za studiranje na francuskom i engleskom jeziku i najvažnije od svega, veoma kvalitetno obrazovanje.

 

Na inicijativu Ambasade Francuske u BiH istog dana, 30. oktobra, od 15,30 do 17 sati na Ekonomskom fakultetu održan je  i 5. Naučni komitet Francuska – Bosna i Hercegovina.

Cilj naučnog komiteta Francuska – Bosna i Hercegovina, koji je okupio 30 predstavnika različitih visokoškolskih ustanova, je jačanje i širenje veza između univerziteta dvije zemlje.

 

Fotografije sa Sajma francuskih univerziteta i Naučnog komiteta pogledajte ovdje.

RELATED ARTICLES