HomeHOMECAMPUS FRANCE | 25. OKTOBAR 2019. | SAJAM FRANCUSKIH UNIVERZITETA

CAMPUS FRANCE | 25. OKTOBAR 2019. | SAJAM FRANCUSKIH UNIVERZITETA

Ambasada Francuske u BiH, Campus France BiH i Francuski institut u BiH, u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, organizovali su 6. Sajam francuskih univerziteta.

Sajam je otvorio Ambasador Francuske, Guillaume Rousson koji je tom prilikom istakao da bi sistem francuskog visokog obrazovanja trebao svojom raznolikom ponudom, programima i kvalitetom moći odgovoriti potrebama bosanskohercegovačkih studenata i biti adut za njihovu profesionalnu budućnost. Sve su brojniji bosanski studenti koji za studiranje biraju Francusku.

Svečanom otvorenju Sajma francuskih univerziteta na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prisustvovali su prof. dr. Muhamed Dželilović, dekan Filozofskog fakulteta i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji su u svojim obraćanjima istakli značaj saradnje između univerziteta u Bosni i Hercegovini i Francuskoj, razmjeni nastavnog osoblja i studenata, stipendiranju mladih magistranata i doktoranata te razmjeni znanja i iskustava koja nastaju kao rezultat akademskog povezivanja među različitim univerzitetima.

Posjetioci su  imali priliku upoznati se sa predstavnicima Sciences Po Paris, Univerzitet Poitiers, Državni institut za primijenjene nauke Rouen INSA, Univerzitet Lyon 1, Univerzitet u Montpellieru – Tehnološki institut Sète, AUF – Univerzitetska, Agencija Frankofonije, MGEL studentsko osiguranje Campus France BiH / Francuski institut u BiH.

Tokom sajma otvoren i je novi konkurs za stipendije Vlade Francuske za akademsku 2020/2021.

RELATED ARTICLES