HomeHOMESARADNJA | SEPTEMBAR 2019. | SEMINAR ZA PROFESORE FRANCUSKOG JEZIKA U BOSNI...

SARADNJA | SEPTEMBAR 2019. | SEMINAR ZA PROFESORE FRANCUSKOG JEZIKA U BOSNI I HERCEGOVINI

Ambasada Francuske i Francuski institut u BiH organizirali su od 20. do 22. Septembra, u Konjicu, seminar za profesore francuskog jezika. Po prvi put nakon 2008. godine, seminar je okupio  više od 40 profesora iz cijele Bosne i Hercegovine i bio je prilika za razmjene iskustava. Glavna tema seminara bila je valorizacija učenja francuskog jezika u BiH sa fokusom na dvojezičnoj nastavi.

Seminar je otvorio Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, gospodin Guillaume Rousson u prisustvu g. Sude Marića, savjetnika ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Hercegovačko-neretvanskog kantona, gđe Enise Gološ, direktorice Pedagoškog instituta Mostar i g. Benjamina Hedžića, direktora Gimnazije Obala iz Sarajeva. Ambasador Francuske je podvukao važnost učenja francuskog jezika i podršku francuske vlade razvoju dvojezičnih odjeljenja u Bosni i Hercegovini.

U 2019, u sklopu projekta «  jačanje i valorizacija dvojezične nastave na francuskom jeziku u zemljama Zapadnog  Balkana » Ambasada francuske i Francuski Institut u BiH sprovode brojne aktivnosti u cilju razvoja dvojezične nastave : seminari i obuke za profesore, opremanje sala, školska putovanja, itd.

Tokom dva dana trajanja seminara, 40 profesora je učestvovalo na praktičnim radionicama koje su im omogućile sticanje novih vještina iz oblasti podučavanja francuskog jezika, upoznali su se sa platformama Culturetheque i IFProfs kao i brojne druge pedagoške metode.

 

RELATED ARTICLES