HomeAKTIVNOSTI U INSTITUTUSARADNJA | FRANCUSKI JEZIK | BIJELJINA | POSJETA AMBASADORICE FRANCUSKE

SARADNJA | FRANCUSKI JEZIK | BIJELJINA | POSJETA AMBASADORICE FRANCUSKE

Bijeljina, grad u kojem se najviše uči francuski jezik

Nj. E. Christine Toudic, Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini posjetila je, 18. i 19. maja 2021., Bijeljinu, grad u kojem je učenje francuskog jezika jako dinamično. Preko 1000 učenika u osnovnim i srednjim školama uči upravo francuski jezik.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Bijeljine i predsjedavajućim gradskog vijeća na kojem je bilo riječi o saradnji sa Francuskom, Nj. E. Christine Toudic posjetila je gimnaziju “Filip Višnjić”, osnovne škole “Sveti Sava” i “Knez Ivo od Semberije”, kao i Srednju stručnu školu Bijeljina-Janja.

Ambasadorica Francuske pozdravila je napore profesora francuskog jezika i direktora škola na planu promocije francuskog jezika i istaknula nekoliko projekata saradnje kako bi se nastavilo sa promocijom učenja francuskog u Bijeljini : projekat bratimljenja sa francuskim školama, organiziranje kulturnih ili frankofonih aktivnosti, obuke za profesore, promocija ispita DELF.

Učenicima osnovne škole “Sveti Sava” Ambasadorica je govorila o prednostima koje učenje francuskog jezika  daje mladima u BiH : mogućnost studiranja u Francuskoj, prednosti  u profesionalnoj budućnosti, itd.

Ambasadorica je u pratnji svojih saradnika, g. Jean-Chritophea Thiabauda i gđe Lucile Bertaux imala zadovoljstvo prisustvovati priredbi koju su priredili učenici i nastavnici osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”.

Francuska delegacija također je imala priliku da se susretne sa direktorima, profesorima i učenicima iz Srednje stručne škole Bijeljina-Janja, da posjeti kuhinju u kojoj kulinarski tehničari uče pripremu različitih jela. Francuski jezik jedan je od glavnih jezika u svijetu u oblasti turizma, hotelijerstva i kulinarstva.

 

RELATED ARTICLES