HomeHOMEKULTURA | SARAJEVO | FILM TE MRAČNE NOĆI

KULTURA | SARAJEVO | FILM TE MRAČNE NOĆI

Premijera filma Te mračne noći

23. februara u kinu Meeting Point organizirana je premijera filma Te mračne noći François Lunela, francuskog režisera sa adresom u Sarajevu.

Te mračne noći je rijedak film koji govori o onome o čemu ne pričamo previše, o ženi u kontekstu rata. Daleko od gotovih slika i klišeja o junaštvu, ovaj film sa senzibilitetom i velikom preciznošću dočarava paradokse i zaobilaznice života, patnje i sumnje, ali i snagu prijateljstva i solidarnosti među ljudima.

Ovaj francusko-bosanski film (glumci i glumice i većina tehničara su Bosanci, i  François Lunel ima dvojno državljanstvo)  novi je dokaz dobrih odnosa između Francuske i BiH na polju kinematografije, jedne od najdinamičnijih oblasti saradnje između dvije zemlje.

Te mračne noći
1993 god. Opkoljeno Sarajevo.Haška ima 28 godina, udata je za mladog komandira Elvira. Najveća ljubav u Haškinom život njen je osmogodišnji sin Denis. U kontekstu ludila, Haška pokušava svoj svakodnevni život učiniti normalnim. Elvirova smrt na liniji baca mračnu sjenku na prividnu realnost u kojoj živi. Nakon pronalaska ljubavne poruke napisane na kutiji cigareta, Haška odlučuje napustiti opkoljeno Sarajevo.
Praćena osjećajem sumnje tokom boravka u ratom nepogođenom gradu, Haška odlučuje da se vrati u svoj grad…

 

RELATED ARTICLES