HomeHOMEKULTURA | PROGRAM | DANI FRANKOFONIJE 2022.

KULTURA | PROGRAM | DANI FRANKOFONIJE 2022.

Dani Frankofonije 2022

Svake godine, 20. marta, obilježava se Međunarodni dan Frankofonije. 300 miliona frankofona na svih 5 kontinenata slave svoj zajednički jezik na različite načine: takmičenja na temu riječi, predstave, filmski festivali, književni susreti, gastronomski događaji, umjetničke izložbe…

Zadovoljsto nam je predstaviti vam ovogodišnji program Dana Frankofonije u Bosni i Hercegovini realizovan u saadnji sa našim partnerima.

“Program Dana Frankofonije 2022. u Bosni i Hercegovini bi nam trebao omogućiti da se napokon, kao što se to sada kaže, ponovno sretnemo uživo, to jeste da budemo skupa kako bismo mogli razmjenjivati ideje, osjećaje, nadanja.

U ovim olovnim vremenima kada rat ponovno razdire tlo našeg lijepog i starog kontinenta, kultura je i dalje, uz obrazovanje, najjači protuotrov protiv otrovnog ekstremizma i intolerancije.

Srdačno se zahvaljujem svim našim partnerima, a naročito Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ambasadama Švicarske, Diplomatskom uredu Belgije kao i Ambasadama Luksemburga, Rumunije i Srbije.

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam raznovrstan program (frankofone pjesme, filmovi, izložbe, književni susreti, predavanja, školska takmičenja) kako u glavnom gradu tako i u drugim gradovima širom BiH.

Obilježavajući frankofoniju, kao i svake godine, mi slavimo francuski jezik kojeg dijeli 300 miliona ljudi na pet kontinanata i koji je peti jezik koji se najviše govori u svijetu, četvrti jezik na Internetu, jedan od šest zvaničnih jezika UN-a i jedan od tri radna jezika Evropske Unije.

Francuski jezik je svačija stvar. To je živ, živopisan i pluralni jezik.

Promocija učenja francuskog jezika ostaje jedan od mojih glavnih prioriteta. Konsolidacija i razvoj dvojezičnih sekcija, oživljavanje francuskog jezika u osnovnim i srednjim školama, ali i na univerzitetima ove zemlje u središtu su aktivnosti Francuske ambasade i Francuskog instituta. Da ne spominjemo našu podršku razvoju Međunarodne francuske škole (CIFS koja je sa svojih 270 učenika, od kojih su velika većina Bosanci i Hercegovci, jedna od glavnih međunarodnih škola u ovoj zemlji.

Tražila sam i dobila, zajedno sa svojim kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, dodatne resurse za podršku učenju francuskog jezika u BiH i u pet drugih zemalja. Tako ćemo moći ponovo pokrenuti školske razmjene, pomoći zainteresovanim ustanovama da uvedu francuski jezik i posvetiti veću pažnju stručnom obrazovanju.

Želim vam svima odlične Dane Frankofonije 2022.”

Christine Toudic

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini

 

 

RELATED ARTICLES