HomeHOMEKULTURA | PRAZNIK MUZIKE 2022. | SARAJEVO

KULTURA | PRAZNIK MUZIKE 2022. | SARAJEVO

Koncert Jall Aux Yeux

  1. juna 2022. Praznik muzike (Fête de la Musique) proslavio je 40. rođendan! Ovaj simboličan datum svjedoči o njegovoj trajnosti, usidrenju u kulturnom pejzažu Francuza i ljubitelja muzike širom svijeta.

Fête de la Musique obilježava se na simboličan datum, 21. juna, prvog dana ljeta.

Ovaj veliki besplatni i popularni događaj otvoren za sve muzičare, amatere svih nivoa ili profesionalce, slavi muziku uživo i naglašava širinu i raznolikost muzičkih izražaja i žanrova; namijenjen je svima i pomaže da se mladi i stari iz svih društvenih prilika upoznaju sa svim muzičkim izrazima.

Van Francuske Fête de la Musique također je postao popularan, postao je nacionalni događaj u nekoliko zemalja (Luksemburg, Italija, Grčka, Peru, Ekvador, Kolumbija) ali ima i podršku velikih metropola kao što su New York, Berlin ili Mexico City.

Prilagođavajući se kulturnim specifičnostima svake zemlje, Fête de la Musique nastaje iznova i nastavlja da postoji postajući tako prepoznatljiv međunarodni muzički događaj. U 2017. više od 120 zemalja slavilo je Fête de la Musique.

Francuski institut u Bosni i Hercegovini obilježio je ovogodišnje izdanje Praznika muzike uz bihaćku grupu Jall Aux Yeux koja je nastupila u Domu mladih u Sarajevu. Ova specifična i neobična muzička skupina iskusnih muzičara koji jedini u Bosni i Hercegovini stvaraju i izvode muziku na francuskom jeziku, predstavila je pjesme sa starog i novog albuma koji je svjetlost dana ugledao prethodnog mjeseca.

Sretan praznik muzike i vidimo se naredne godine!

RELATED ARTICLES