HomeHOMEKULTURA | OMAŽ GODARDU | SARAJEVO

KULTURA | OMAŽ GODARDU | SARAJEVO

Omaž Jean-Luc Godardu, susret u Francuskom institutu u BiH

Odajući počast nedavno preminulom francusko-švicarskom režiseru Jean-Luc Godardu, Francuski institut u Sarajevu je u subotu 19. novembra u 11h sati organizovao projekciju njegovog filma “Ludi Pierrot “.

Susret posvećen filmskom stvaraocu, koji je predstavio gospodin Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, započeo je online izlaganjem gđe Anne Monfort, režiserke, dramaturginje i prevoditeljice.

Nakon projekcije filma “Ludi Pierrot “, francuski režiser sa adresom u Sarajevu, François Raymond Lunel, koji je, kao i generacije režisera širom svijeta, bio inspirisan Godardovim djelima, vodio je diskusiju sa publikom o važnosti umjetničkog naslijeđa Jean-Luc Godarda, pionira Novog talasa, ikonoklastičkog kritičara i graditelja slika koji nam je ostavio remek-djela kinematografije.

Susret je završio projekcijom kratkometražnog filma “Pozdravljam Te, Sarajevo”, 2,15-minutnog esej- filma zasnovanog na kultnoj fotografiji Rona Haviva nastaloj na početku rata 1992-1995.

RELATED ARTICLES