HomeHOMEKULTURA ǀ JAKUTA ALIKAVAZOVIĆ ǀ SARAJEVO

KULTURA ǀ JAKUTA ALIKAVAZOVIĆ ǀ SARAJEVO

Susret sa romansijerkom Jakutom ALIKAVAZOVIĆ

U saradnji sa Međunarodnim festivalom književnosti Bookstan, Francuski institut u Bosni i Hercegovini imao je čast i zadovoljstvo ponovo ugostiti književnicu Jakutu Alikavazović,  10. jula u 18 :00 sati.

Njena prva posjeta datira iz aprila 2017. godine, kada je učestvovala na otvaranju frankofone medijateke u Sarajevu.

Od oca Crnogorca i majke Bosanke, Jakuta Alikavazović je rođena u Parizu gdje i živi. Francuska je književnica, dobitnica Goncourtove nagrade za prvi roman i nagrade za esej Mediči. Autorica je romana Nestalna tijela (2007), London-Louxor (2010), Plavuša i Bunker (2012) i Kako noć odmiče (2017).

Njeni romani prevođeni su na engleski, italijanski, njemački i kineski jezik. Njen najnoviji roman Kako noć odmiče upravo je preveden na bosanski/hrvatski/srpski jezik i objavljen u sarajevskom Buybooku.

U ugodnoj i toploj atmosferi, prisutni su mogli više od sat vremena razgovarati sa ovom mladom autoricom, jednom od velikih savremenih kulturnih ličnosti koja povezuje Francusku i Bosnu i Hercegovinu. Jakuta Alikavazović je govorila o svom radu, svom pisanju, svojim omiljenim autorima, jedinstvenom odnosu sa muzejom Louvre, te jezičkoj i kulturnoj raznolikosti koja boji i obogaćuje ne samo naše nacionalne prostore, već i naše individualne ličnosti i naše živote.

 

RELATED ARTICLES