HomeAKTIVNOSTI U INSTITUTUKULTURA | MOSTAR | LJETNO KINO

KULTURA | MOSTAR | LJETNO KINO

Ciklus francuskog filma

Turistička zajednica grada Mostara i Francuski institut u BiH, Ogranak u Mostaru pozivaju vas na ciklus francuskog filma.

Od 25. 7. do 1.8. imate priliku pogledati 14 filmova različite tematike: sport, mladi, ljudska prava, okoliš, muzika, umjetnost… Svakog dana održavaju se dvije projekcije: u 20h i u 22h.

Očekujemo vas u svakog dana u Gradskom parku Zrinjevac.

Raspored projekcija

Četvrtak, 25.7.

20h: Quai d'Orsay (2013.)

Režija:Bertrand Tavernier

Jezik: francuski titlovano na bhs

Mladi doktorant, Arthur Vlaminck, dobija posao u Ministarstvu vanjskih poslova. Njegov zadatak je da piše govore Ministra. Pred njim je veliki posao da nauči kako da piše govore, imajući u vidu ministrovo okruženje, da sebi pronađe mjesto između šefa kabineta i savjetnika u Ministarstvu u kojem stres, ambicija i niski udarci nisu nepoznanica

22h: Le Cours de la vie / Životna lekcija (2022.)

Režija: Frédéric Sojcher

Jezik: francuski titlovano na engleski

Noémie, poznata scenaristica , ponovno se susreće s Vincentom, svojom prvom ljubavi iz djetinjstva u filmskoj školi, gdje je on predavac. Kroz izvanredan Masterclasse u kojem se intimno sučeljava s univerzalnim, a stvarnost koketira s fikcijom, Noémie će naučiti Vincenta i njegove studente da je umijeće pisanja scenarija umijeće strastvenog življenja.

Petak, 26.7.

20h: Marinette  (2022.)/ Prema istinitoj priči

Režija: Virginie Verrier

Jezik: francuski titlovano na engleski

Marinette Pichon voli nogomet od malih nogu. Odgajana od strane hrabre majke koja se mora suočiti sa suprugom zlostavljačem, ona nadilazi poteškoće i izgrađuje nedvojbenu odlučnost. Dok kombinira povremene poslove i sportsku karijeru, izabrana je u francuski tim, a zatim ju je uočio veliki američki klub. Marinette stiže sa svojom majkom u Sjedinjene Države, ostvarujući san da postane najbolja igračica na svijetu.

22h: Home games  (2018.) / dokumenatrni film

Režija: Alisa Kovalenko

Jezik: ukrajinski titlovan na bhs

Jedna sezona u životu Aline, 20-godišnje djevojke iz Kijeva koja ima priliku da je spasi nogomet. Uskoro će se natjecati za ukrajinsku reprezentaciju, ali život joj je još jedan izazov: majka joj umire, ostavljajući dvoje mlađe braće i sestara. Alina sada mora izabrati: nogomet ili obitelj.

Subota, 27.7.

20h: Vous ne désirez que moi / Vi želite samo mene(2021.)

Režija:Claire Simon

Jezik: francuski titlovano na engleski

U oktobru 1982. Yann Andrea zamolio je Michèle Manceaux da ga intervjuira. Već dvije godine je partner Marguerite Duras, od nje je mlađi 38 godina, a Michèle je novinarka i spisateljica,  susjeda i bliska osoba Marguerite. Nađu se na prvom spratu kuće Neauphle. Yannova prva rečenica je “Želio bih razgovarati o Duras”.

22h: À bout de souffle / Do posljednjeg daha : (1960

 Režija:Jean-Luc Godard

Jezik: francuski titlovano na engleski

Michel Poiccard krade auto u Marseilleu i puca u policajca joji stoji na ulici. U Parizu upoznaje Patriciju, mladu Amerikanku koja prodaje New York Herald Tribune na Jelisejskim poljima. Ona ga prima kod sebe, lutaju od jedne banke do druge, on traži novac od svojih starih prijatelja. Policija ga pronalazi, Patricia ga izdaje. Michel Poiccard je ubijen na ulici u Montparnasseu.

Nedjelja, 28.7.

20h: Marcher sur l'eau / Hodati na vodi (2022.)

Režija: Aïssa Maïga

Jezik: francuski titlovano na bhs

Na sjeveru Nigera, selo Tatiste, žrtva globalnog zatopljenja, bori se za pristup vodi. Svaki dan, četrnaestogodišnji Houlaye, kao i drugi mladi ljudi, pješači kilometrima kako bi zahvatio vodu, ključnu za seoski život. Taj svakodnevni zadatak onemogućuje im, između ostalog, i marljiv rad u školi. Nedostatak vode također tjera odrasle da svake godine napuštaju svoje obitelji kako bi preko granica potražili resurse potrebne za svoj opstanak. Međutim, ovo područje u svom podzemlju pokriva vodonosno jezero od nekoliko tisuća četvornih kilometara. No, dovoljna je samo jedna bušotina koja bi željenu vodu dovela do središta sela i svima omogućila bolji život.

22h. Tant que le soleil frappe / Sve dok sunce udara (2022.)

Režija: Philippe Petit

Max ne sanja da stvara zelene zidove za hotele s pet zvjezdica. Uporan je I predan pejzažista, ali stjeran u kut, bori se za stvaranje divljeg vrta, bez ograda, u središtu Marseillea: biljnog područja otvorenog za sve. Nakon godina odbijanja, njegov je projekt dospio u finale arhitektonskog natječaja. Za Maxa je to posljednja prilika da ponudi kisik stanovnicima koji se guše u urbanom paklu, pod suncem.

Ponedjeljak, 29.7.

20h:Suprêmes (2021.) Hiphop

Režija:Audrey Estrougo

U siromašnim gradovima grupa prijatelja pronalazi način izražavanja zahvaljujući hip-hop pokretu koji je upravo stigao u Francusku. Nakon plesa i grafita, JoeyStarr i Kool Shen počeli su pisati rap tekstove prožete bijesom koji je ključao u predgrađima. Njihovi grozničavi ritmovi i buntovni tekstovi ubrzo potaknu gomilu i… sukobe se s vlastima. Ali bez obzira na to, Supreme NTM je rođen i s njim je francuski rap napravio svoj senzacionalni debi!

 

22h: Polina, danser sa vie / Polina (2016.)

Režija:Angelin Preljocaj i Valérie Müller

Jezik: francuski titlovano na bhs

Rusija, 90.-tih. Od djetinjstva vođena strogošću i zahtjevima profesora Bojinskog, Polina je obećavajuća klasična plesačica. Dok se priprema pridružiti prestižnom Boljšoj baletu, duboko svjedoči suvremenoj plesnoj predstavi koja ju je uznemirila. Umjetnički šok koji potresa sve u što je vjerovala. Odlučuje napustiti sve i pridružuje se Aix-en-Provenceu kako bi radila s talentiranom koreografkinjom Liriom Elsaj i pokušala pronaći vlastiti put. Adaptacija stripa Bastiena Vivèsa.

Utorak, 30.7.

Ouistreham (2021.)

Režija: Emmanuel Carrère

Marianne Winckler, priznata spisateljica, priprema knjigu o nesigurnom radu. Smjestila se u blizini Caena i, ne otkrivajući svoj identitet, pridružila se ekipi čistačica. Suočena s ekonomskom krhkošću i društvenom nevidljivošću, ona također otkriva uzajamnu pomoć i solidarnost koja ujedinjuje ove radnike u sjeni.

22h: Tout simplement noir  / Jednostavno crnac  (2020.)

Režija : Jean-Pascal Zadi i John Waxxx

Jezik: francuski titlovano na engleski

JP, 40-godišnji propali glumac, odlučuje organizirati prvi veliki crnački prosvjedni marš u Francuskoj, ali njegovi sastanci, često burleskni, s utjecajnim osobama u zajednici i zainteresirana podrška koju dobiva od Faryja, tjeraju ga da oscilira između želja da bude  u središtu pozornosti i prava aktivističke predanosti…

Srijeda, 31.7.2024.

20h: L'Homme de la cave / Čovjek iz podruma (2021.)

Režija : Philippe Le Guay

Jezik: francuski titlovano na bhs

Pariz. Simon i Hélène Sandberg odlučuju se za prodaju podruma u zgradi u kojoj žive. Jacques kupuje podrum po cijeni od 9000 eura i odmah isplaćuje cijeli iznos. Dvije sedmice kasnije Jacques počinje napadati stanare zgrade…

22h:Divertimento 1h50 (2022.)

Režija : Marie-Castille Mention-Schaar

Jezik: francuski titlovano na engleski

Sa 17 godina Zahia Ziouani sanja o tome da postane dirigentica. Njegova sestra blizanka, Fettouma, profesionalna violončelistica. Od najranijeg djetinjstva uljuljkani klasičnom simfonijskom glazbom, žele je učiniti dostupnom svima i na svim teritorijima. Dakle, kako možemo ostvariti ove ambiciozne snove 1995. kada smo žene, alžirskog porijekla i dolazimo iz Seine-Saint-Denisa? S odlučnošću, strašću, hrabrošću i iznad svega nevjerojatnim projektom stvaranja vlastitog orkestra: Divertimento.

RELATED ARTICLES