bl

Antena Francuskog instituta bIh u Banja Luci

Antena Francuskog instituta Bosni i Hercegovini u Banja Luci od  8. decembra 2016. se nalazi u novim prostorijama, koje je otvorila ambasadorica Francuske  Gđa Claire Bodonyi, u pratnji gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića i direktorice Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljilje Petrović-Zečić.

Novi prostor se nalazi u srcu grada, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, u potpuno renoviranom prostoru  „Espace France“  (ranije sala “Victor Hugo”).
Lako dostupna javnosti, a u svakodnevnom kontaktu sa studentima Univerziteta u Banjoj Luci, antena Francuskog instituta ima za misiju širenje jezika i francuske kulture. Organizuje kurseve francuskog jezika, kulturne događaje i omogućava pristup knjigama i multimedijalnim dokumentima putem platforme Culturethèque Francuskog instituta.

Osim toga, u anteni Francuskog instituta u Banja Luci je smješten i ured Campus France koji pruža informacije i savjetovanje za  studente i studijske programe u Francuskoj, pomaže im u podnošenju zahtjeva za dobijanje stipendija i u administrativnim formalnostima (samo uz predhodnu najavu)

Adresa: Jevrejska 30, 78000 Banja Luka

Radno vrijeme: od ponedjeljka do četvrtka od 9 do 15h
Odgovorna osoba : Milica Mijatović

Kontakt: banjaluka@institutfrancais.ba  +387 51 219 238

 

Antena Francuskog instituta bIh u mostaru

mostar-photo

Antena Francuskog Instituta u Bosni i Hercegovini (IFBH) je otvorena u Mostaru 2002.godine.

Pored promocije francuskog jezika i kulture, ona djeluje na osnaživanju saradnje sa Francuskom i razvoju projekata iz oblasti kulture u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Antena Francuskog Instituta u Mostaru, kao i one u Sarajevu i Banja Luci, u svojoj ponudi nudi kurseve jezika i zvanično certificiranje francuskog jezika : DELF (Diplôme d’Etude en Langue Française), DALF (Diplôme Approfondi en Langue Française), TCF (Test de Connaissance du français), TEF (Test d’évaluation du français).

Ona aktivno učestvuje u organizaciji kulturnih događaja iz oblasti likovnih umjetnosti, teatra, kinematografije te učestvuje u velikoj godišnjoj manifestaciji Frankofonije . Antena u Mostaru je organizator Festivala frankofonog teatra koji se održava svake druge godine i koji okuplja profesionalne i školske teatarske trupe.

Antena Francuskog Instituta u Mostaru ima značajnu ulogu u oblasti obrazovanja i jezika, posebno  kroz svoj angažman u Dvojezičnom frankofonom odjeljenju Gimnazije Mostar  koje je  formirano 2005.godine uz podršku Francuske Ambasade u BiH i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.  Program Dvojezičnog frankofonog odjeljenja Gimnazije Mostar svake godine prati oko četrdest učenika.

Od 2007. godine je uspostavljena i školska razmjena između  Gimnazije Mostar i Gimnazije Maine de Biran de Bergerac (Dordogne), koja je 2011. ozvaničena  bratimljenjem ove dvije školske ustanove.

  1. godine nastaje blog mladih frankofona Bosne i Hercegovine koji kroz svoje reportaže prati ove školske razmjene.

U prostorijama Antene Francuskog Instituta u Mostaru predviđeno je, u januarau 2017.godine, otvaranje kutka Agencije Campus France, gdje će studenti i srednjoškolci moći dobiti sve informacije o mogućnostima studiranja u Francuskoj , kao i o programima stipendiranja.

Adresa : Kalajdžića 1 (Cernica) 88104 Mostar

Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 9 do 14h
Odgovorna osoba : Jasmina Zvonic

Kontakt: mostar@institutfrancais.ba  +387 (0)36 558 845