Udruženje nastavnika francuskog jezika u Bosni i Hercegovini je inicijativa poduzeta 2004. godine, koja je  konkretizovana 2008. godine zahvaljujući organizaciji prvog Kongresa profesora francuskog jezika iz cijele zemlje, uz podršku Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini. Udruženje je registrovano u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, 15. maja 2009. godine.

Ovo udruženje je bez sumnje prvo koje okuplja nastavnike jedne discipline iz cijele zemlje.Ova inicijativa je dokaz dinamizma profesora francuskog jezika i vitalnosti francuskog jezika u Bosni i Hercegovini. Udruženje danas broji oko 80 članova, što otprilike čini polovinu profesora francuskog jezika na teritoriji čitave zemlje.

Povodom Trećeg kongresa Udruženja nastavnika francuskog jezika u BiH, 20. marta 2010. godine, Upravni odbor je izabrao novu predsjednicu gđu Jelenu Ristanović, profesora francuskog jezika u Banjoj Luci i novu podpredsjednicu, gđu Senadu Zilić, profesora francuskog jezika u Tuzli. Udruženje ima za cilj da zajedničkim snagama  ostvari ciljeve : ponovo pokrenuti francuski jezik i zastupljenost svojih članova pri nadležnim obrazovnim institucijama vlasti.

U 2013. godini, u okviru svojih aktivnosti, Udruženje će organizovati seminare obuke na zahtjev svojih članova i otvoriti prostor za interaktivni vitrualni dijalog.