Certificiranje francuskog jezika

Francuska Ministarstva obrazovanja i Visokog obrazovanja nude širok raspon certificiranja u francuskom jeziku (diplome i testovi) za vrednovanje znanja francuskog jezika, počev od prvih učenja do naprednih nivoa. Ponuda je prilagođena svim uzrastima i svoj publici. Usklađena je kroz 6 nivoa CECRL-a (Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike).
Diplome DELF, DALF i DILF :

–  su nezavisne i ocijenjuju četiri jezičke vještine (usmeno i pismeno razumijevanje, usmeno i pismeno izražavanje)

Potvrđena od strane ekipe stručnjaka za procjenu iz CIEP-a (Međunarodni Centar za pedagoške studije), ova uvjerenja važe na neograničeno vrijeme, međunarodno su priznata  i često ih koriste strana Ministarstva zadužena za obrazovanje. Prisutna su u više od 1 000 ispitnih centara u 164 zemlje.

U Bosni i Hercegovini, zvanično postoje tri ispitna centra (Francuski institut u Sarajevu, ogranci Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini u Banjoj Luci i Mostaru) za organizovanje različitih godišnjih termina.

DELF – Diploma iz francuskog jezika

NOVO !

Termini u budućnosti : odrediti

DALF – Diploma naprednog francuskog jezika

Ciljana grupa : odrasli (studenti i zaposleni)

uskih univerziteta, arhitektonskih škola pojedinih Visokih škola. Akreditovan je, u Francuskoj, od strane ministarstava obrazovanja, Visokog obrazovanja, vanjskih pozlova, kulture, zdravstva, unutrašnjih poslova, i, u inostranstvu, od strane evropskih institucija i ministarstva za imigraciju Quebec i kulturnih zajednica (MICC). Uživa međunarodno priznanje i upotrebu u 152 zemlje (univerziteti i Visoke školske ustanove, francuski instituti, francuska alijansa, centri za jezike i stručna usavršavanja…)

 

TCF, Test poznavanja francuskog jezika  

Za određivanje vašeg znanja francuskog jezika iz ličnih akademskih  ili profesionalnih razloga.

Termin : moguće organizovati u svakom momemtu* u ambasadi Francuske ili u jednom od ogranaka Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

*predvidjeti period od 3 do 4 sedmice od narudžbe testa u CIEP-u.

TCF DAP (preliminarna prijava za upis)

Za studente koji žele da se uključe na trogodišnji i četverogodišnji studij na nekom francuskom univerzitetu ili francuskoj arhitektonskoj školi.

Termin : moguće organizovati u svakom momemtu* u ambasadi Francuske ili u jednom od ogranaka Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

*predvidjeti period od 3 do 4 sedmice od narudžbe testa u CIEP-u.

Izvori : www.ciep.fr