SARAJEVO | DECEMBAR 2018. | RADIONICA PRAVIMO KOLAČE


TART BOURDALOUE

 

U petak, 7. i 14. decembra, pravili smo tart bourdaloue, koji nije dobio ime po gospodinu Bourdaloue, već po jednom slastičaru iz ulice Bourdaloue, u Parizu !

Počeli smo prvo sa izradom tijesta, koje smo potom prekrili kremom od badema i rezanim kruškama. Na kraju,  naš lijepi tart posuli smo listićima badema, a potom, još topao, tart premazali džemom da zablješti.

Naučili smo nove riječi kao što su « maryse » i « beurre pommade », ali i nove tehnike kao što su « le sablage » i « fraser la pâte ».

Zahvaljujući izradi ovog tarta, sada je lakše pripremiti i druge kolače na bazi ili tehnikama istim kao naš Bourdaloue (započnite sa pravljenjem flana sa prhkim tijestom !)

Vidimo se uskoro za nove slatke avanture !